België moet leningen weer niet volledig terugbetalen

Print

Een uitgifte van 2,01 miljard euro aan Belgische schatkistcertificaten heeft opnieuw negatieve rentes opgeleverd. Het voordeel door de negatieve rente loopt op tot enkele honderdduizenden euro’s.

Dat meldt het Agentschap van de Schuld dinsdag. België moet bij afloop van de termijn van het kortlopend schuldpapier minder terugbetalen dan wat het leende, en wordt met andere woorden betaald om geld te lenen.

Schatkistcertificaten die medio mei van dit jaar vervallen, haalden 900 miljoen euro op aan een negatieve rente van -0,161 procent. Certificaten met looptijd tot half juli brachten 1,1 miljard euro naar de schatkist, met een negatieve rente van -0,157 procent. De rente op schatkistcertificaten op 3 en 6 maanden bereikt zo een nieuw diepterecord.

België profiteert al langer van negatieve rentes bij de schatkistcertificaten.

De Belgische tienjaarsrente flirt overigens met een nieuw laagterecord. De langetermijnrente noteert dinsdag net boven 0,6 procent. Vorige vrijdag was de rente onder die kaap gedoken, met een nieuw diepterecord op 0,596 procent volgens de statistieken van Bloomberg. In januari werd het record al meermaals scherper gesteld.

.

Nu in het nieuws