Nieuwe Italiaanse president legt eed af

President Sergio Mattarella bij zijn aankomst aan het Quirinaalpaleis in Rome. Foto: EPA

Nieuwe Italiaanse president legt eed af

Print

De nieuwe Italiaanse president Sergio Mattarella heeft dinsdag officieel de eed afgelegd voor het parlement. Hij riep tijdens zijn toespraak in het parlement op tot meer hervormingen en meer groei.

De 73-jarige magistraat werd zaterdag door het parlement tot nieuw staatshoofd gekozen, nadat zijn voorganger Giorgio Napolitano op 14 januari zijn ontslag aanbood.

Mattarella legde de eed af door trouw te zweren aan de grondwet. De nieuwe president benadrukte in zijn toespraak dat de economische crisis Italië heeft ‘verwond’, maar dat die crisis de grondwettelijke beginselen niet mag ondermijnen. Hij stelde ook dat de Italië sinds jaren diep in de schulden zit en dat de regering de strikte besparingsmaatregelen van de Europese Unie graag versoepeld zou zien. ‘Het is essentieel dat de begrotingsconsolidatie door een goed initiatief voor groei wordt begeleid, in de eerste plaats door Europa.’

De president verklaarde ook dat de democratie ‘geen definitieve overwinning’ is. ‘Bewaker van de grondwet zijn, betekent dat men het recht op werk moet erkennen en moet uitvoeren’, aldus de cristendemocraat.

Mattarella, wiens broer in 1980 gedood werd door de maffia, wijdde ook uit over de strijd tegen de maffia en de corruptie, en kreeg hiervoor een staande ovatie van de parlementsleden. ‘De corruptie heeft een onaanvaardbaar niveau bereikt’, zei hij.

.

Nu in het nieuws