Vilvoordse Syrië-strijder verdacht van gevangen houden en folteren Jejoen Bontinck

Jejoen Bontinck Foto: BELGA

Vilvoordse Syrië-strijder verdacht van gevangen houden en folteren Jejoen Bontinck

Print

Mohamed A., een 21-jarige Syrië-strijder uit Vilvoorde die sinds oktober in de cel zit, wordt ervan verdacht dat hij in Syrië geholpen heeft om Jejoen Bontinck gevangen te houden en te folteren. Minstens zou Bontinck verklaringen in die zin hebben afgelegd. De verdachte zelf betwist dat met klem, zo melden gerechtelijke bronnen.

De Brusselse raadkamer moet dinsdag beslissen of de jongeman in de cel blijft. Zijn advocaat wenst geen enkele commentaar te geven over het dossier.

Mohamed A. werd samen met twee andere verdachten, Mohammed S.C. en Zouheir B. opgepakt op 22 oktober 2014. De drie maken deel uit van de groep Vilvoordse jongeren die radicaliseerden onder de invloed van Sharia4Belgium-boegbeeld Fouad Belkacem. Toen andere Vilvoordse Sharia4Belgium-leden zoals Houssien Elouassaki en Taruik Taketloune eind 2012 naar Syrië trokken, hield het drietal contact met hen. In maart 2013 vertrokken Mohammed S.C. en Mohamed A. zelf met enkele terreinwagens naar Syrië en verbleven er enkele weken in het gezelschap van andere Vilvoordse Syrië-strijders.

Mohamed A. en Mohammed S.C. keerden in mei 2013 naar België terug en de eerste bood zichzelf toen spontaan aan bij de Vilvoordse lokale politie. S.C. trok in oktober 2013 opnieuw naar Syrië om opnieuw na enkele weken terug te keren. Op 22 oktober werden zowel A. en S.C. als Zouheir B., aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische vereniging.

.

Nu in het nieuws