© GvA

Zwaarlijvige vrouwen hebben slechtere eicellen (oproep)

Onderzoekers van het Departement Diergeneeskunde van de Universiteit Antwerpen hebben bevonden dat de eicellen van zwaarlijvige vrouwen van slechtere kwaliteit zijn. Gazet van Antwerpen is op zoek naar een getuigenis hierbij.

PH

"In diermodellen konden we al heel duidelijk waarnemen dat een vetrijk dieet of een afwijkende gezondheid van het moederdier het meest intieme milieu van de rijpende eicel kan beïnvloeden”, zegt prof. Jo Leroy van het laboratorium van de Fysiologie en Biochemie van de Huisdieren (Universiteit Antwerpen). “De gekende veranderingen in het bloed blijken voor een belangrijk deel ook plaats te grijpen in het eiblaasjes- of follikelvocht. Zo ontdekten we in het laboratorium dat bijvoorbeeld te veel verzadigde vetzuren tijdens de allerlaatste rijpingsfase van de eicel de ontwikkeling ernstig kan verstoren en na bevruchting de kwaliteit van het gevormde embryo negatief beïnvloedt, met alle gevolgen van dien.”

Oproep

Voor een artikel in de krant zijn we op zoek naar een getuigenis van iemand die niet zwanger kan/kon worden door haar zwaarlijvigheid. Iemand die eerst is gaan diëten bijvoorbeeld, of een operatie heeft ondergaan, voor ze zwanger werd. Of iemand die momenteel de strijd tegen de kilo’s voert om zwanger te kunnen worden. Neem graag contact op met sylvia.marien@gazetvanantwerpen.be en laat uw gegevens achter.

Nu in het nieuws