Verhoogde terugbetaling voor raadpleging specialist nauwelijks gebruikt

Slechts een op de honderd patiënten die voor de eerste keer een specialist raadplegen, maakt gebruik van de verhoogde terugbetaling waar hij in theorie recht op heeft. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die de ‘administratieve rompslomp’ van de korting hekelen.

jva

Sinds 2007 kunnen patiënten die door hun huisarts worden doorverwezen naar een specialist, voor de eerste raadpleging een korting krijgen op het remgeld. Ze moeten dan 5 euro minder uit eigen zak betalen (of 2 euro minder voor patiënten die al recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming).

Dat is de theorie, want in de praktijk blijkt dat slechts een op de honderd patiënten die hiervoor in aanmerking komen, die korting ook krijgt. Dat besluiten de Onafhankelijke Ziekenfondsen uit een analyse van de raadplegingen van hun twee miljoen leden in 2013.

‘Te veel administratieve obstakels’

De Onafhankelijke Ziekenfondsen zien diverse redenen. Zo heeft bijna de helft van de patiënten geen Globaal Medisch Dossier (GMD), nochtans een van de voorwaarden om te kunnen genieten van de verhoogde terugbetaling. Daarnaast zijn er patiënten die rechtstreeks naar een specialist stappen, zonder doorverwijzing. Ook zij komen niet in aanmerking. Het gebeurt ook dat de huisarts het juiste formulier niet gebruikt, dat de specialist de huisarts niet vermeldt op het getuigschrift, of dat de patiënt het formulier niet indient bij zijn ziekenfonds.

‘Er zijn te veel administratieve obstakels’, concludeert Ann Ceuppens, expert geneesheer bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. ‘De patiënt is er het slachtoffer van.’ Voor het ziekenfondsen moet de administratie vereenvoudigd worden, moeten huisartsen en specialisten opnieuw gesensibiliseerd worden over de korting, en moeten patiënten informatie krijgen over het belang van het Globaal Medisch Dossier. Ze pleiten er daarnaast voor dat de korting ook zou gelden bij doorverwijzingen door tandartsen.

Sinds 1 januari 2015 bedraagt het remgeld bij specialisten standaard 12 euro (dus 7 euro met de korting). Voor patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, bedraagt het remgeld 3 euro (of nog 1 euro met de extra korting).

De extra korting op het remgeld bij een eerste raadpleging van een specialist, na doorverwijzing door de huisarts, geldt één keer per jaar en per specialiteit. Volgende specialisten komen in aanmerking: cardioloog, dermatoloog, endocrinoloog, gastro-enteroloog, geriater, gynaecoloog, neuroloog, neuropsychiater, oftalmoloog, neus-, keel- en oorarts, pediater, pneumoloog, psychiater, reumatoloog, specialist inwendige geneeskunde, stomatoloog en uroloog.

Nu in het nieuws