142 illegale gauw- en winkeldieven gevat in Antwerpen

Print

Theo Francken (links) en Bart De Wever Foto: JHS

Bij een federaal proefproject in acht steden tegen illegaal in ons land verblijvende delinquenten - met een focus op gauw- en winkeldiefstallen - zijn tussen 11 december en 18 januari in totaal 542 illegale personen gevat. Dat is zowat een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Gedurende de hele actie werden in Antwerpen 142 criminele illegalen opgepakt.

131 onder hen werden overgebracht naar een gesloten centrum voor illegalen, 70 van hen zijn intussen al naar hun land van herkomst teruggestuurd. Van de 131 die opgesloten werden, waren er 50 in Antwerpen gevat.

De zogenaamde GAUDI-actie is een initiatief van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “De nieuwjaars- en koopjesperiode is erg in trek bij gauw- en winkeldieven en een deel van hen heeft geen verblijfsrecht in ons land”, zegt Francken. “Deze actie verhoogt het veiligheidsgevoel en is een signaal aan bijvoorbeeld de deelnemende politiediensten dat hun werk opgevolgd wordt.”

Dat laatste moet volgens Francken blijken uit het feit dat de kans om als gevatte delinquent opgesloten te worden bij deze actie 2,5 keer zo groot was dan in dezelfde periode vorig jaar. “In twee op drie gevallen konden we tot directe actie overgaan: opsluiting in een gesloten centrum, voorleiding bij het parket (waarvan de resultaten nog niet bekend zijn), opsluiting in de gevangenis omdat ze al geseind stonden of het opstarten van een pre-identificatieprocedure”, aldus Francken. De overige gevallen zijn onder meer minderjarigen en personen die nog een asielprocedure lopen hebben.

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die met zijn stad aan de actie deelnam, is tevreden. “Onder de vorige federale regering had je nog meer kans om teruggestuurd te worden als je niets verkeerd deed als uitgeprocedeerde, nu is de focus duidelijk verlegd”, stelt hij.

De actie vond plaats in Antwerpen, Gent, Leuven, Luik, Charleroi, Molenbeek, Brussel-stad en Eigenbrakel.

Bekijk hier de reportage van ATV:

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio