Geen onregelmatigheden bij opsporingsmethoden in zaak-Aquino

Foto: HBvL

Geen onregelmatigheden bij opsporingsmethoden in zaak-Aquino

Print
Maasmechelen - In het onderzoek naar cocaïnesmokkel door de Limburgse criminele familie Aquino is geen gebruik gemaakt van een illegale burgerinfiltrant. Dat is de conclusie van de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen, op basis van bijkomend onderzoek naar het mailverkeer tussen de Nederlandse informant B.S. en zijn gerechtelijk speurder Roger Grosemans.

"De Kamer van Inbeschuldigingstelling is van mening dat er geen sprake is van een infiltratie", zegt Nico Snelders, woordvoerder van het hof van beroep in Antwerpen. "Volgens de KI zijn er tijdens het onderzoek geen onregelmatigheden gepleegd, wat betreft de Bijzonder Opsporingsmethoden (BOM)."

Of er tijdens het onderzoek sprake is van uitlokking, zoals de advocaten van de Aquino-familie stellen, daar spreekt de Kamer van Inbeschuldigingstelling zich niet over uit. "Daar moet de rechter ten gronde zich over uitspreken", aldus Nico Snelders. "De KI is enkel bevoegd voor de toepassing van Bijzonder Opsporingsmethoden. Ook over eventuele onregelmatigheden bij de inzet van informanten kan de KI zich niet uitspreken."

Het arrest van de KI is uitvoerbaar bij voorraad, wat betekent dat het proces tegen de Aquino's in Hasselt voortgezet kan worden. De voortzetting van de zaak is gepland op 6 maart. "Tegen dit arrest van de KI is wel cassatieberoep mogelijk", zegt Snelders. "Maar dat beroep werkt niet opschortend. De rechtbank kan natuurlijk wel beslissen om op een eventueel cassatieberoep te wachten."

.

Nu in het nieuws