De Block: ‘Patiënten in tweepersoonskamers weigeren te behandelen is ongeoorloofd’

Foto: BELGA

De Block: ‘Patiënten in tweepersoonskamers weigeren te behandelen is ongeoorloofd’

Print

Weigeren om patiënten te behandelen omdat ze in een twee- of meerpersoonskamers liggen, is een ‘ongeoorloofde praktijk’ en een deontologische fout van de arts. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block dinsdag gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend. De Open VLD-politica werkt aan een hervorming van de ziekenhuisfinanciering en waarbij ze onder meer werk wil maken van een ‘zuiverder ereloon’ voor artsen. Maar om die hervorming te laten slagen is een ‘sereen debat’ nodig, zegt ze.

Volgens sommigen zouden steeds meer specialisten zich in bochten wringen om alleen nog patiënten uit een eenpersoonskamers te behandelen, een reactie op het verbod uit 2013 op ereloonsupplementen voor patiënten die opgenomen zijn in een kamer voor twee of meer personen. Marc Moens van de beroepsverenigingen van geneesheren-specialisten (VBS) zag er echter geen graten in dat sommige van zijn collega’s eisen dat hun patiënt kiest voor een eenpersoonskamer.

Maar volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block mogen artsen geen behandelingen weigeren op basis van de kamerkeuze van de patiënt. Zij spreekt van een ‘ongeoorloofde praktijk’ die ingaat tegen de deontologische regels. ‘Het type kamer mag niet gelinkt worden aan wie de ingreep doet’, aldus De Block in De Ochtend.

Hervorming ziekenhuisfinanciering

De Block werkt al langer aan een hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Nu worden ziekenhuizen voor een belangrijk deel gefinancierd door de afdrachten van de erelonen van de artsen. Maar die praktijk is in de loop der jaren ‘scheefgegroeid’, aldus minister De Block. Zij wil daarom komen tot een gemengde financiering waarbij de artsen een ‘zuiverder ereloon’ krijgen.

Over die hervorming loopt overleg, maar pleidooien zoals die van gezondheidseconoom Lieven Annemans om de erelonen af te schaffen, helpen het overleg volgens De Block niet echt vooruit. ‘Het is niet zo stichtend om de knuppel in het hoenderhok te gooien terwijl het overleg loopt. Om het overleg te doen slagen, is een sereen klimaat nodig’, aldus De Block.

Burenruzie

Over de ruzie tussen N-VA en CD&V in de federale regering zegt De Block: ‘Als mijn buren ruzie maken, kom ik daar niet tussen. Het zijn volwassen mensen. Als ze kunnen ruzie maken kunnen ze het ook bijleggen en ik heb begrepen dat dat intussen gebeurd is’. Ze merkt daarbij op dat ze het niet leuk vindt dat haar buren ruzie maken en dat ze dat ook wel ‘subtiel’ - dus niet over de radio - duidelijk maakt.

.

Nu in het nieuws