Onderhandelingen rond Europees-Amerikaans handelsakkoord gaan nieuwe ronde in

Foto: Shutterstock

Onderhandelingen rond Europees-Amerikaans handelsakkoord gaan nieuwe ronde in

Print

Vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben maandag in Brussel de achtste ronde aangevat van de onderhandelingen die tot een Europees-Amerikaans vrijhandelsverdrag moeten leiden. Het is de eerste onderhandelingsronde onder de nieuwe Europese Commissie.

De onderhandelingen vinden in Brussel plaats en lopen tot vrijdag. Voor de nieuwe Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström, die in november Karel De Gucht opvolgde, belooft het de week van de waarheid te worden. Ze beloofde een ‘nieuw elan’ tijdens de gesprekken met haar Amerikaanse gesprekspartners.

Het Europese kamp hoopt om tegen het einde van het jaar een kaderakkoord overeen te kunnen komen met de VS over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). Als die deadline niet gehaald wordt, vrezen de Europeanen in het vaarwater van de Amerikaanse presidents- en parlementsverkiezingen te komen, die in november 2016 gehouden worden. Amerikaanse politici zullen in die context geen onderhandelingsmarge meer hebben, luidt het.

‘Speciale rechtbanken’

In theorie kan het Europees-Amerikaans TTIP-verdrag het grootste vrijhandelsakkoord ter wereld worden, maar of die ambitie waargemaakt zal worden, is hoogst onzeker. De publieke opinie - daarin steeds meer gesteund door het economisch machtige Duitsland - lijkt steeds meer bezwaren aan te tekenen tegen de speciale ‘rechtbanken’ die moeten oordelen over handelsgeschillen tussen bedrijven en overheden. Gevreesd wordt dat zulke tribunalen de democratie en milieu-, gezondheids- en voedselvoorschriften zullen ondermijnen.

Voorstanders zeggen dan weer dat Europa zich zonder mechanisme dat bedrijven afschermt van arbitraire overheidsbeslissingen bloot zal stellen aan dubbele standaarden: Amerikaanse bedrijven die in de EU willen investeren, zouden niet hetzelfde niveau van bescherming genieten als Europese ondernemingen.