Suzuki Celerio uit vier landen teruggeroepen wegens remproblemen bij hoge snelheid

Foto: AP

Suzuki Celerio uit vier landen teruggeroepen wegens remproblemen bij hoge snelheid

Print

De Japanse autobouwer Suzuki roept zijn model Celerio terug in vier landen. Twee automagazines hebben namelijk ontdekt dat de wagens remproblemen hebben. Bij een snelheid boven 130 kilometer per uur weigeren de remmen elke dienst.

Concreet roept Suzuki de wagens van zijn kleine model Celerio terug in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland. De verkoop is er meteen opgeschort, en wie er met een Celerio rijdt, wordt afgeraden om nog met de wagen op de weg te gaan.

In het Verenigd Koninkrijk is de kleine stadswagen nog maar te koop sinds 1 februari, dus momenteel rijden er nog maar zo'n honderd van rond. Er is wel een uitzondering: auto's met het stuur aan de linkerkant worden niet teruggeroepen.

Afremmen op motor of handrem gebruiken

Alles begon toen de automagazines What Car? en Autocar ontdekten dat de remmen van de wagens bij snelheden van 130 kilometer per uur of meer elke dienst weigerden. ‘Bij een eerste test was alle remkracht onmiddellijk weg. Het rempedaal volledig induwen, had geen enkel effect op de snelheid van de Celerio', klinkt het bij What Car? 'Ook het pedaal opnieuw laten opkomen en weer induwen, had geen effect. Afremmen op de motor en de handrem gebruiken, was de enige manier om tot stilstand te kunnen komen.'

De Celerio maakte zijn debuut in maart tijdens het autosalon van Genève, en richt zich op de groeiende markt voor goedkope stadswagens.

.

Nu in het nieuws