© SS

Antirimpelcrèmes: welke ingrediënten werken echt? Welke niet?

Fijne lijntjes wegtoveren, rimpels voorkomen of voor altijd komaf maken met die vervelende blauwe kringen. Elk potje of tubetje in het beautyrek belooft mirakels, maar heus niet elk ingrediënt werkt even goed. Als het al werkt. De Amerikaanse dermatologe Rebecca Baxt zette voor The Daily Mail op een rijtje welke bestanddelen echt doeltreffend zijn en welke ingrediënten het etiket ‘valse beloften in een potje’ mogen krijgen.

rdm

De succesingrediënten

‘Geen enkel cosmeticaproduct kan dezelfde resultaten beloven als fillers, botox, lasers of cosmetische chirurgie, maar sommige ingrediënten in een crème of serum kunnen je huidconditie wel degelijk verbeteren’, meent Baxt. Dit zijn haar favorieten.

SPF30De beste anti-agingcrème is volgens de dermatologe zonnecrème. Een SPF30 voorkomt huidkanker en beschermt de huid tegen uva-stralen die rimpels en collageenverlies in de hand werken. Kijk uit naar zonnecrèmes of dagcrèmes met een beschermingsfactor die titanium en zinkoxide bevatten.

Retinoïnezuur (vitamine A-zuur)Vitamine A vermindert rimpels en fijne lijntjes en ondersteunt de natuurlijke collageenproductie van de huid (dus: meer stevigheid). Crèmes die vitamine A bevatten zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek of parfumerie, maar voor verzorgingsproducten met een hogere concentratie vitamine A heb je een voorschrift van de dokter nodig. Vitamine A smeren mag niet als je zwanger bent.

GlycolzuurOok glycolzuur pakt fijne lijntjes en rimpels doeltreffend aan en helpt bovendien bij het vervagen van pigmentvlekken. Dokter Baxt raadt haar patiënten aan om de ene nacht een crème op basis van vitamine A te smeren en de andere nacht eentje op basis van glycolzuur.

CeramidesCeramides zijn lichaamseigen stoffen die ervoor zorgen dat de huid een beschermlaagje krijgt, waardoor ze vocht kan vasthouden. Omdat de ceramideconcentratie in je lichaam daalt met het ouder worden, krijg je sneller last van een droge en beschadigde huid. Extra ceramides smeren helpt om de huidbarrière te versterken, waardoor de huid beter gehydrateerd blijft en er jonger uitziet.

Vitamine CEen antioxidant die de schade van vrije radicalen vermindert en helpt om donkere pigmentvlekken te verbleken. Dokter Baxt raadt aan om een crème op basis van vitamine C te smeren onder je sunblock of, als je een gevoelige huid hebt, ‘s nachts.

HydroquinoneOok hydroquinone pakt pigmentvlekken doeltreffend aan. Het is volgens dokter Baxt het beste ingrediënt voor wie de ontsierende donkere vlekjes wil wegwerken. Hydroquinone depigmenteert de huid, doordat de stof het enzym blokkeert dat verantwoordelijk is voor de melanineproductie. Best begeleid en op voorschrift te gebruiken.

Groene thee-extractOok groene thee-extract vermindert de schade van vrije radicalen. Draag je een crème op basis van het extract onder je zonnecrème, dan is je huid nog beter beschermd tegen blootstelling aan de schadelijke zonnestralen. Vertraagt de huidveroudering, vermindert rimpels en verbetert de elasticiteit van de huid.

De valse beloftes

Dokter Baxt: ‘De meeste anti-agingcrèmes bevatten moisturizers zoals minerale oliën. Omdat rimpels er altijd erger uitzien als de huid uitgedroogd is, helpt eigenlijk zo goed als elke hydraterende crème om er beter uit te zien. Alleen: ze werken niet allemaal op lange termijn. De problemen die aan de basis van je huidzorgen liggen, zoals verlies van elasticiteit, rimpels en zonneschade, worden niet aangepakt. Laat je dus niet misleiden door het etiket ‘anti-aging’. Als zo’n crème geen actief ingrediënt als retinol of glycolzuur bevat, heeft het maar één functie: de huid hydrateren.’

Vitamine BOok al hebben sommige varianten van vitamine B een huidverbeterende functie, je huid kan ze niet absorberen. Ze kunnen enkel door het lichaam opgenomen worden in de dunne darm, dus hoge concentraties vitamine B in een serum of dagcrème stoppen, is nutteloos. Om je huid te doen stralen met vitamine B eet je beter spinazie, asperges, bonen of erwten.

Botanische ingrediëntenVan acne tot kraaienpootjes: ingrediënten die afkomstig zijn van planten kunnen heel wat huidproblemen aanpakken. Het enige probleem: de botanische ingrediënten moeten op je huid blijven zitten, anders werken ze niet. Een cleanser op basis van natuurlijke ingrediënten is daarom volgens dokter Baxt niet erg zinvol: het product kan niet lang genoeg inwerken op de huid om echt van een anti-agingeffect te kunnen spreken. Bovendien zijn de meeste botanische ingrediënten wateroplosbaar. Van zodra je je gezicht wast, lossen ze dus op en zijn ze niet meer actief.

CafeïneCafeïne kan je huid een boost geven, maar het effect van de stof is helaas tijdelijk. Volgens dokter Baxt kan cafeïne een pafferige huid of opgezwollen oogzone op korte termijn aanpakken, maar de stof heeft geen effect op lange termijn.

CollageenCollageen op je huid smeren en zo je lichaamseigen voorraadje collageen aansterken? Niet mogelijk volgens de dermatologe. In de meeste gevallen is de collageenmolecule veel te dik om in je huid te kunnen dringen, en zelfs als de collageenmoleculen fijn genoeg zijn, kan de stof niet binden met het collageen dat al in je huid aanwezig is. Collageen is vooral een ingrediënt dat wordt toegevoegd als bindmiddel voor een crème.

NIET TE MISSEN