© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Reuzenschip komt in moeilijkheden op Schelde

Op de Schelde, vlak bij Lillo, is zaterdagochtend een reuzencontainerschip in moeilijkheden gekomen en vastgelopen. Door de stipte toepassing van alle noodprocedures kon een ramp worden vermeden.

Paul verbraeken

De 366 meter lange en 48 meter brede Umm Salal verliet rond 8.40u het Deurganckdok. Bedoeling was om met twee slepers op de Schelde te draaien richting Noordzee, op weg naar Suez. Uitgerekend op dat moment vielen de motoren uit. Het schip liep buiten de vaargeul tegenover Lillo vast in de modder. De kolos was zeer zwaar geladen en had een diepgang van 14,9 meter. Daardoor was het, rekening houdend met het tij, moeilijk om hem weer op koers te krijgen.

“We hadden in feite slechts tijd tot 10u om de Umm Salal terug los te krijgen. Nadien zou hij door het lage tij helemaal vastgeraken”, aldus administrateur-generaal Jacques D’Havé van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Met man en macht werden meteen vijf URS-sleepboten opgeroepen die het schip uiteindelijk rond 9u20 terug in de vaargeul konden trekken. Intussen was aan boord ook de machinepech verholpen.

Volgens het veiligheidsboekje diende de Umm Salal terug geïnspecteerd te worden. De containerreus werd daarom terug binnengesleept en afgemeerd aan de MPET-terminal. Door het incident moest een naderende zeereus, de eveneens 366 meter lange CMA CGM Rabelais, op de Schelde vertragen om pas na de manoeuvres af te meren in het Deurganckdok.