Politie zet aanval in tegen snelheidsduivels op elektrische fietsen

Foto: ANP

Politie zet aanval in tegen snelheidsduivels op elektrische fietsen

Print
De politie in ons land maakt zich klaar om de populaire elektrische fiets op snelheid te controleren. Dat kondigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan. De FOD Economie waarschuwde recent nog dat veel elektrische fietsen sneller dan de toegelaten 25 km per uur gaan, met gevaar op ongevallen.

De politiediensten zijn naarstig op zoek naar een geschikte manier om de snelheid van elektrische fietsen te meten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon geantwoord op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. Elektrische fietsen op de gekende ‘rollen’ of rollentestbank zetten – waarmee de politie opgefokte bromfietsen controleert – blijkt niet mogelijk.

De politie wil met de snelheidscontroles van elektrische fietsen wantoestanden en gevaarlijke situaties een halt toeroepen. Onlangs nog stelde de FOD Economie vast dat veel exemplaren sneller reden dan de toegestane 25 km per uur. Nochtans moet in de regel de trapondersteuning van de elektrische fiets wegvallen wanneer de maximumsnelheid van 25 km per uur is bereikt.

Snelheidsmetingen kloppen niet

Totnogtoe konden snelheidsduivels op elektrische fietsen ongehinderd blijven rondrijden. Daar komt nu dus verandering in, als de politie effectief over een aangepaste testbank beschikt om te snelle elektrische fietsen te controleren. Iets wat sectorfederatie Federvelo en ook de Fietsersbond toejuichen.

Nu in het nieuws