Politie Aalst zet geen nieuwe flitsfoto’s meer op Facebook

Foto: Facebookpagina Lokale Politie Aalst

Politie Aalst zet geen nieuwe flitsfoto’s meer op Facebook

Print

De politie van Aalst heeft gisteren op haar Facebookpagina drie foto’s van geflitste verkeersovertreders geplaatst. Maar vandaag werden de foto’s opnieuw verwijderd. En er komen er ook geen nieuwe voor er overlegd is met de privacycommissie, vertelde burgemeester D’Haese aan onze redactie. Hij stond wel achter het initiatief.

De politie wilde aantonen hoe gevaarlijk het is om een rood licht te negeren. De nummerplaten van de wagens werden onleesbaar gemaakt, maar toch had de Privacycommissie vragen bij het initiatief. ‘Het is niet omdat nummerplaat anoniem is gemaakt, dat je de wagen niet aan andere kenmerken kan identificeren. Dit kan een probleem zijn’, zegt Sarah Boulerhcha.

Volgens Koen Peeters van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid overtreedt de Aalsterse politie de wet door de beelden op Facebook te plaatsen. ‘Beelden die gemaakt werden door flits- en roodlichtcamera’s mogen alleen voor gerechtelijke doeleinden worden gebruikt’, zegt hij in een interview met dsAvond.

‘Sommigen rijden door als het al secondenlang rood is’

‘We doen dit omdat we willen wijzen op het gevaar en dan zegt een beeld meer dan cijfers en data’, had politiewoordvoerster Katrien Ottevaere donderdag in Het Laatste Nieuws gezegd? ‘Sommige mensen rijden zelfs door als het al verscheidene seconden rood is. Op dat ogenblik is het voor andere weggebruikers al groen en is de kans op een zijdelingse aanrijding gigantisch. Op die foto’s zie je duidelijk hoe ver zo’n wagen op enkele seconden al gevorderd is en het risico dat zo’n overtreding inhoudt.’

Volgens Ottevaere verplicht de wetgever hen om ook preventief aan verkeersveiligheid te werken. ‘De burgers gaan elkaar op die manier onderling sensibiliseren’, zegt ze aan VRT-radio.

‘Voorlopig geen nieuwe foto’s’

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) was op de hoogte van het initiatief, al had hij er altijd op gedrukt dat alles anoniem moest worden gemaakt. Nu er toch vragen bij het initiatief worden gesteld, zijn de foto’s verwijderd, ‘en er komen voorlopig ook geen nieuwe bij’, zegt D’Haese aan onze redactie. ‘Eerst willen we een overleg met de Privacycommissie, de politie, en de procureur van het parket.’

Nu in het nieuws