© EPA

Pegida werkt aan nieuwe standpunten

Na na heftige interne twisten en het opstappen van de helft van de leiding, werkt een aantal opgestapte leden van de Duitse islamkritische beweging Pegida aan een nieuwe beweging, met nieuwe standpunten. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.

aro

Het gaat al een tijdje niet goed met de controversiële beweging, die op straat komt onder meer tegen de islamisering van Duitsland en tegen islamterreur. Nadat vorige week Lutz Bachmann opstapte als leider nadat een foto was opgedoken van hem met Hitler-kapsel en -snor, en deze week ook zijn opvolger Kathrin Oertel ermee stopte, staat nu de beweging zelf op uiteenvallen.

Vroegere leden van het organisatorische team rond Oertel, die tegelijk met haar opstapten, zijn namelijk van plan een nieuwe beweging te stichten, zo blijkt. ‘Wij positioneren ons nu helemaal opnieuw’, zei een van hen, Bernd-Volker Lincke, donderdag aan DPA.

Klemtoon op binnenlandse veiligheid en directe democratie

Samen met Oertel werkt Lincke momenteel aan de uitbouw en de inhoud van die nieuwe beweging. De nieuwe standpunten zullen nog worden bekendgemaakt voor 9 februari, de dag waarop Pegida een nieuwe bijeenkomst wil houden, in Dresden. Oertel kon wel al kwijt dat asielbeleid naar de achtergrond zal verhuizen, en dat de klemtoon vooral op binnenlandse veiligheid en directe democratie zal komen te liggen. Een mogelijke nieuwe naam, zo schrijft de Sächsische Zeitung, is ‘Beweging voor Directe Democratie in Europa’, in plaats van ‘Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland’ nu.

De afgelopen weken stapten duizenden Duitsers in verschillende steden mee in de Pegida-marsen. Vooral in Dresden, waar Pegida begon, kenden ze een groot succes. Duits bondskanselier Angela Merkel en verschillende andere Duitse politici waarschuwden al meermaals voor de gevaren van intolerantie en racisme.

De beweging heeft intussen overigens ook een Vlaamse tak. Die zou afgelopen maandag betogen in Antwerpen, maar burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaf er geen toelating voor wegens de terreurdreiging.

MEER OVER Meir en Mekka