In 12 jaar nooit zo weinig bruggepensioneerden

Foto: ss

In 12 jaar nooit zo weinig bruggepensioneerden

Print

Ons land telde vorig jaar gemiddeld 107.132 bruggepensioneerden. Het is van 2002 geleden dat dat nog zo weinig was. Tegenover het recordjaar 2010, toen er gemiddeld net iets meer dan 120.000 bruggepensioneerden waren, gaat het om een daling met 11 procent. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

De belangrijkste oorzaak van de afname zijn de hervormingen van de regering-Di Rupo. Ze herdoopte het brugpensioen in het “stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag” en ze trok de leeftijdsvoorwaarden op. Bovendien moeten meer bruggepensioneerden actief op zoek naar werk. In 2014 gold dat voor zo’n 4.800 mensen. Maar sinds 1 januari is dat het geval voor alle bruggepensioneerden jonger dan 60.

Voorts blijkt uit RVA-cijfers dat het aantal mensen die via een RVA-uitkering minder werken weer is toegenomen. Gemiddeld net iets meer dan 276.600 mensen (+2,4 pct) werkten dankzij het tijdskrediet of een verlofstelsel als het ouderschapsverlof minder of zelfs helemaal niet.

.

Nu in het nieuws