© rr

Gemeenten schaffen steeds vaker ‘verwarrende’ voorrang van rechts af

Verschillende gemeenten schrappen de voorrang van rechts op hun drukste wegen. Ze zetten borden in de plaats die duidelijk maken wie voorrang heeft. "Omdat het principe verwarrend is en driekwart van de bestuurders er zich toch niet aan houdt", klinkt het in Dilbeek. Mobiliteitsorganisatie VAB wil de regel helemaal weg. "Het is een verouderd principe."

Tom Le Bacq

Een drukke gemeenteweg, waar u 70 kilometer per uur mag rijden. En toch moet u eigenlijk voorrang verlenen aan elk klein straatje dat langs rechts uitkomt op de straat, want er staan geen verkeersborden. Maar doen we dat ook?

"Het zijn alleszins weinig mensen die stoppen. 75 procent trekt er zich niets van aan, blijkt uit ons onderzoek", zegt Stijn Quaghebeur (N-VA), de schepen van Mobiliteit in Dilbeek. "Die onduidelijkheid heeft de afgelopen vijf jaar 155 ongevallen veroorzaakt op die kruispunten in onze gemeente, waarvan 44 met gewonden. Daarom schaffen we op die drukkere gemeentewegen de voorrang van rechts af. We gaan borden zetten dat de bestuurders op de grotere weg voorrang hebben."

Dilbeek is niet de enige gemeente die dat doet. "Het is een trend: verschillende gemeenten stellen de voorrang van rechts-regel in vraag en grijpen in", zegt Koen Peeters van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Lees meer in Gazet van Antwerpen