© sven dillen

© gva

© gva

© gva

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerpse portretten Vanriet verhuizen naar Rusland en Polen

De Antwerpse kunstenaar Jan Vanriet beleefde gisteren Holocaust Memorial Day in Moskou. In het Joods Museum ging een expositie met zijn oorlogswerk open. De portretten van Belgische gedeporteerden zullen in 2016 ook naar Polen en Duitsland verhuizen.

Frank Heirman

Gisteren was het exact zeventig jaar geleden dat het Russische leger het grootste concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau bevrijdde. In Moskou werd de gebeurtenis herdacht in het nieuwe Joodse Museum en Tolerantiecentrum, waar president Putin ’s middags een speech hield. ’s Avonds was er de vernissage van de expositie Losing Face van de Antwerpse schilder Jan Vanriet.

“Russische kunstkenners hadden mijn tentoonstelling in Kazerne Dossin in Mechelen in 2013 gezien en het onder de aandacht gebracht. Het Joods Museum is een unieke kans en een gedroomde plek om mijn werk te tonen”, zegt Vanriet vanuit Moskou.

Verdraagzaamheid en vrijheid zijn steeds terugkerende thema’s in Vanriets oeuvre. Zijn ouders zaten in het verzet en leerden elkaar kennen in het concentratiekamp van Mauthausen.

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Stad

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio