Stokoude ster met vijf Aarde-achtige planeten ontdekt

De Kepler-ruimtetelescoop van de NASA heeft rond een stokoude ster een stelsel van vijf kleine, gesteente-achtige planeten ontdekt, zo hebben meerdere media dinsdag gemeld na publicatie in het vakblad The Astrophysical Journal.

Uit de Kepler-waarnemingen blijkt dat er rond de relatief heldere ster Kepler-444, op 117 lichtjaar afstand van ons in de richting van de sterrenbeelden Zwaan en Lier, vijf planeten cirkelen in kleine omloopbanen, met omlooptijden van minder dan tien dagen. Omwille van die nabijheid kan er geen leven zijn op die planeten.

De ster zelf is zowat vier keer zo klein en koeler dan onze Zon. De planeten blijken tussen de 5.000 en 12.000 kilometer groot te zijn. Zulke kleine planeten moeten uit gesteenten en metalen bestaan.

Kepler-444 blijkt 11,2 miljard jaar oud te zijn - twee keer zo oud als onze Zon -, zodat ook de planeten zowat die leeftijd moeten hebben en dus twee keer zo oud zouden zijn als onze Aarde. Het is meteen het oudste zonnestelsel met Aarde-achtige planeten in onze Melkweg.

De vondst suggereert ook dat er in de jeugd van de 13,8 miljard jaar geleden ontstane kosmos al Aarde-achtige planeten ontstonden. Wat ook betekent dat er al leven in het heelal kan zijn ontstaan, vele miljarden jaren voordat de Zon en Aarde ontstonden.