Mayeur: ‘70 inwoners naar Syrië vertrokken’

Foto: BELGA

Mayeur: ‘70 inwoners naar Syrië vertrokken’

Print
Brussel -

Zeventig mensen met hoofdverblijfplaats in de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zijn al naar Syrië vertrokken. Van negen van hen is geweten dat ze zijn teruggekeerd. Enkele inwoners van de politiezone zijn ter plaatse overleden. Dat zei de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) maandagavond op de gemeenteraad.

Er kwamen verschillende vragen van oppositie én meerderheid over de maatregelen die het stadsbestuur neemt om de radicalisering van de jongeren in de hoofdstad aan te pakken. Het was schepen van onderwijs Faouzia Hariche (PS) die het grootste deel van het antwoord voor haar rekening nam.

Het Brussels stedelijk onderwijs doet volgens de schepen alles wat binnen haar financiële mogelijkheden ligt. Het de leerlingen toelaten om zich uit te spreken over maatschappelijke kwesties is daar een belangrijk onderdeel van, waarvoor Hariche de scholen en leraren bedankte voor hun initiatieven. De stad Brussel draagt bij via getuigenissen van journalisten, humoristen, filosofen en juristen.

Aanslag Joods Museum

Mayeur benadrukte dat de stad al na de aanslagen op het Joods Museum in mei de filosofische begeleidingscel van vier naar acht leden uitbreidde. Vanuit die cel worden ateliers georganiseerd die leerlingen aanzetten om na te denken over burgerschap, vooroordelen en extremisme. ‘Men verweet ons toen leerlingen over politiek te doen praten, maar deze sessies gaan meer om engagement’, aldus Mayeur.

Nu in het nieuws