© AP

Islamofobe daden in Frankrijk pieken na aanslagen in Parijs

In de twee weken na de aanslagen in Parijs zijn in Frankrijk (behalve de Parijse regio) 128 islamofobe daden geregistreerd, of bijna evenveel als in heel 2014. Dat kondigde het nationale observatorium tegen de islamofobie vrijdag aan. In 2014 zijn 133 islamofobe daden geregistreerd, tegen 226 in 2013.

jva

‘Die cijfers weerspiegelen echter niet de werkelijkheid, want de moslims die niet systematisch een klacht willen indienen terwijl ze slachtoffer van xenofobe daden zijn, zijn talrijk. Zij zijn ervan overtuigd dat er geen gevolg aan wordt gegeven, wat heel vaak helaas de realiteit is’, aldus het observatorium. Dat merkt ook op dat discriminatie niet in de balans is opgenomen.

Sinds de aanslagen in Parijs ‘hebben islamofobe daden een nog nooit geregistreerde piek bereikt in de haat tegen Fransen van islamitische geloofsovertuiging’, aldus Abdallah Zekri, de voorzitter van het observatorium. Die zei ook dat voor het eerst granaten en geweervuur waren geregistreerd, zonder meer duidelijkheid te verschaffen.

Onder de daden waren er 33 gericht tegen moskeeën, of hielden zij beledigingen en bedreigingen (95) in, aldus het observatorium, dat afhankelijk is van de Franse raad van het moslimgeloof (Conseil français du culte musulman, CFCM).

De cijfers zijn gebaseerd op de klachten die bij de veiligheidsdiensten, politie en gendarmerie zijn ingediend. Parijs en de omgeving zijn daarin niet vervat, die maken deel uit van een afzonderlijke becijfering die later wordt verwacht.

De islam telt in Frankrijk 3,5 tot 5 miljoen gelovigen, en 2.300 tot 3.000 moskeeën en gebedszalen.

MEER OVER Meir en Mekka