Frank De Bleeckere: ‘Doellijntechnologie is budgettair niet haalbaar’

Frank De Bleeckere Foto: BELGA

Frank De Bleeckere: ‘Doellijntechnologie is budgettair niet haalbaar’

Print

Frank De Bleeckere is niet meteen een voorstander van doellijntechnologie, en wel om budgettaire redenen. ‘In een ideale wereld zouden we doellijntechnologie combineren met Additional Assistant Referees (AAR’s, vijfde en zesde scheidsrechters achter de doelen), maar dat is budgettair niet haalbaar’, aldus De Bleeckere, Talent & Elite Referee Manager bij de KBVB.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

In Nederland zou vanaf volgend seizoen een testfase ingaan met een videoscheidsrechter. In België komt het nog niet zo ver. Ook doellijntechnologie, zoals die bijvoorbeeld in Engeland gebruikt wordt, is in ons land nog niet haalbaar. ‘Dat kost heel veel geld. Bovendien moet je weten dat doellijntechnologie geen matchcontrole geeft. Dat geldt alleen voor zwart-witbeslissingen. AAR’s, die we nu inzetten in de play-offs, en volgend seizoen ook in de reguliere competitie, kunnen niet alleen de doellijn controleren. Ze kunnen ook fases in het strafschopgebied in de gaten houden, helpen bij buitenspel, en nog veel meer.’

Ook over de Reviewcommissie werd gesproken. Die nieuwe bondsinstantie, die dit seizoen in werking trad, kan beslissingen van scheidsrechters terugdraaien of verzwaren, en zo spelers schorsen. ‘Wij juichen die werking van de Reviewcommissie toe, want we moeten aanvaarden dat mensen nu eenmaal fouten maken, en dan is het voor een ref alleen maar goed dat die rechtgezet kunnen worden’, aldus De Bleeckere.

’Dit seizoen 84 procent correcte beslissingen op sleutelmomenten’

‘Er is een positieve evolutie merkbaar’, aldus De Bleeckere. ‘Onze refs maken 84 procent correcte beslissingen op sleutelmomenten. Vorig seizoen bedroeg het aantal correcte beslissingen op sleutelmomenten slechts 72 procent. Ook de assistenten boeken vooruitgang, want zij beoordelen dit seizoen 87 procent van de buitenspelfases correct. Vorig seizoen was dat slechts 73 procent. Waarom we nu plots zo’n positieve evolutie zien? Onder meer omdat we vorig jaar besloten hebben om professioneler te gaan werken. Zo werken we nu echt met vaste teams van hoofdrefs en assistenten, die dus beter op mekaar ingespeeld zijn, en daardoor ook beter samenwerken. Dat komt hun beslissingen alleen maar ten goede.’

En die professionalisering wil De Bleeckere alleen nog maar opdrijven. ‘Het is een hoofddoel om binnenkort met professionele fulltime scheidsrechters te kunnen werken. Daarnaast willen we ook de semi-professionele refs, die bijvoorbeeld enkel op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag als scheidsrechter werken, in voege laten treden. We hebben op stage in Spanje veel gesprekken gevoerd om te zien wie zich klaar voelt om de stap te zetten naar professionele arbitrage. Onze Belgische scheidsrechters moeten ons land internationaal vertegenwoordigen, en dat op een professionele manier. Alleen zo kunnen we vooruitgang boeken.’

Nicolas Laforge enige nieuwkomer bij Belgische FIFA-refs

Vanavond werden op de hoofdzetel van de KBVB de FIFA-badges voor 2015 uitgereikt. Dat zijn de badges voor scheidsrechters die dit jaar internationale en Europese wedstrijden mogen fluiten. Bij de elite van het mannenvoetbal was er één nieuwkomer: Nicolas Laforge. Hij neemt de plaats in van Jérôme Efong Nzolo, die deze zomer faalde voor zijn fysieke testen.

Op de voetbalbond verzamelde donderdagavond het kruim van de Belgische arbitrage voor een receptie met heel wat luister. Ook voorzitter Jean-François De Keersmaecker en CEO Steven Martens waren erbij.

Behalve voor Nicolas Laforge, de enige nieuwe Belgische scheidsrechter op de FIFA-lijst in het elite mannenvoetbal, was er ook goed nieuws voor Alexandre Boucaut en Jonathan Lardot. Zij stijgen beiden naar het niveau UEFA groep 2.

Belgische scheidsrechters die een FIFA-badge mochten ontvangen:

Scheidsrechters mannen:

Alexandre Boucaut

Sébastien Delferière

Serge Gumienny

Nicolas Laforge

Erik Lambrechts

Jonathan Lardot

Bart Vertenten

Scheidsrechters vrouwen:

Virginie Derouaux

Hannelore Onsea

Lois Otte

Sharon Sluyts

Assistent-scheidsrechters mannen:

Frank Bleyen

Laurent Conotte

Jimmy Cremers

Yves De Neve

Karel De Rocker

Dirk Gilon

Danny Huens

Kristof Meers

Thibaud Nijssen

Rien Vanyzere

Assistent-scheidsrechters vrouwen:

Ella De Vries

Stephanie Forde

Bérengère Pieraart

Tina Tyteca

Futsal mannen:

Gerd Bylois

Pascal Lemal

Stefan Vrijens

Cédric Waroux

Beach soccer mannen:

Gunter Boelen

Emmanuel Vocale

Meer voetbalnieuws