Facebookpagina afgesloten omwille van 19de eeuws kunstwerk

Sociale netwerksite Facebook heeft donderdag een poging ondernomen om de Franse rechtbanken onbevoegd te laten verklaren in een zaak van een Franse internaut die zijn vrijheid van meningsuiting geblokkeerd zag nadat Facebook een afbeelding op zijn pagina van het meesterwerk ‘L’Origine du Monde’ van de Franse realist Gustave Courbet had gecensureerd. Voor wie het 19de eeuwse werk niet kent: het toont in “close-up” het vrouwelijke geslachtsorgaan.

In 2011 had de man de “blinde censuur” vanwege Facebook aangeklaagd. De site had namelijk zijn hele pagina afgesloten. Bezwarende omstandigheid: het drama geschiedde enkele dagen voor zijn verjaardag, waardoor de man allicht talloze wensen misliep.

Omdat Facebook niet reageerde, bracht de man de zaak voor de rechter. De Amerikaanse internetgigant stelt echter dat de Franse justitie in de kwestie niets in de melk te brokkelen heeft. Enkel een rechtbank in Californië, waar Facebook haar hoofdzetel heeft, is ter zake bevoegd, argumenteert het bedrijf. Dat blijkt ook te kloppen, en is voor mensen met arendsogen en/of uiterst geavanceerde microscopen ook in zoveel woorden te lezen in de hyperkleine lettertjes van de Facebook-voorwaarden.