AFRIKA CUP. Tunesië van Georges Leekens pakt zege in slotseconden

Foto: AFP

AFRIKA CUP. Tunesië van Georges Leekens pakt zege in slotseconden

Print

Tunesië, de ploeg van de Belgische bondscoach Georges Leekens, heeft donderdag in de Africa Cup een eerste zege geboekt. Tegen Zambia wonnen de Adelaars van Carthago met 1-2 op de tweede speeldag in groep B. De winnende treffer viel pas twee minuten voor affluiten.

Net als in de eerste wedstrijd tegen Kaapverdië (1-1) had Tunesië het moeilijk om kansen bijeen te voetballen. Zambia speelde enthousiaster en had in de eerste 45 minuten de beste kansen. Het ontbrak de Zambianen echter aan koelbloedigheid voor doel. Het mocht voor Tunesië een wonder heten dat het met 0-0 mocht rusten.

In de tweede helft kwam er niet veel verandering in het spelbeeld. Op het uur bracht Mayuka Zambia op voorsprong. Tien minuten later scoorde Akaichi echter na een hoekschop de gelijkmaker voor Tunesië, tegen de gang van het spel in. Zambia leek moe gestreden en kreeg twee minuten voor affluiten een bittere pil te slikken. Een voorzet vanop de linkerflank werd staalhard binnen gekopt door Chikhaoui. Een efficiënt Tunesië won zo alsnog met 1-2 van Zambia.

Georges Leekens: 'We verdienden de zege'

Leekens was tevreden na afloop: 'In de eerste helft hadden we het moeilijk om het evenwicht te vinden', aldus de voormalige bondscoach van de Rode Duivels. 'In het wedstrijdbegin hebben we het altijd lastig. Pas in de tweede helft namen mijn spelers hun verantwoordelijkheid. Uiteindelijk verdienden we de zege. Er konden twee strafschoppen gefloten worden, maar daarvoor moeten we de beelden herbekijken.

We tellen nu vier punten, maar alle ploegen liggen nog met elkaar in balans. Wij hebben niet het beste team, we beschikken niet over een Ronaldo of over een Messi. Maar onze ploeg staat wel mentaal sterk. Tegen DR Congo zullen we moeten oppassen. Die wedstrijd moeten we als een finale opvatten. De voorbije dagen werden we geconfronteerd met enkele kleine problemen, voornamelijk wat de nachtrust betreft. Misschien zal ik mijn elftal wijzigen voor de laatste groepswedstrijd om zo fittere spelers te laten aantreden', besloot Leekens.

Kaapverdië en DR Congo delen de punten

Later op de avond deelden Kaapverdië en de Democratische Republiek Congo in de andere wedstrijd in groep B de punten. Bij DR Congo stonden Chancel Mbemba (Anderlecht) en Dieumerci Mbokani (ex-Standard en ex-Anderlecht) de hele wedstrijd op het veld.

De eerste helft was evenwichtig, met een licht voordeel voor Kaapverdië dat de beste kansen kon versieren. Het miste enkel scherpte voor doel. Bij DR Congo verliet aanvoerder Youssouf Mulumbu, ploegmaat van Sebastien Pocognoli bij West Bromwich Albion, na 20 minuten geblesseerd het veld.

Ook de tweede helft werd geen hoogvlieger. De bedrijvigste man op het terrein was de voor Kaapverdië ingevallen Heldon. Drie minuten voor affluiten kon hij na een solo de match in een definitieve plooi leggen, maar zijn schot werd gepareerd door doelman Kidiaba.

In groep B leiden de Tunesiërs met vier punten. Kaapverdië en DR Congo delen de tweede plaats met twee punten. Zambia is laatste met één punt. Volgende week maandag staat de slotspeeldag op het programma. Dan ontmoet Tunesië DR Congo en speelt Zambia tegen Kaapverdië.

Meer sportnieuws