UAntwerpen wil Europees zwaarder wegen

Foto: BELGA

UAntwerpen wil Europees zwaarder wegen

Print
Antwerpen -

Samen met zeventien andere jonge hogeronderwijsinstellingen uit in totaal twaalf Europese landen stapt de UAntwerpen in het Young European Research Universities-netwerk (YERUN). De deelnemers aan dat netwerk willen nauwer samenwerken op vlak van onderzoek en onderwijs, en meer mobiliteit creëren bij studenten en medewerkers. Ook wil men beter gehoord worden bij de Europese beleidsmakers.

De hogeronderwijsinstellingen, waaronder de Universiteit Maastricht, de Ierse Dublin City University en de Deense Syddansk Universitet, zijn relatief jong en willen intensiever gaan samenwerken. “Samenwerking is al enkele jaren een hot topic in de academische wereld”, zegt Alain Verschoren, rector van de UAntwerpen, de enige Belgische universiteit binnen het nieuwe netwerk. “En dat zal de komende jaren zeker niet veranderen. We hebben al jaren goede contacten met onze ‘jonge’ collega’s in andere Europese landen. Met de oprichting van dit netwerk zullen die samenwerkingsverbanden geïntensifieerd worden.”

Concreet wordt gedacht aan het opzetten van gezamenlijke onderwijs- en onderzoeksprojecten. Daarbij ziet men kansen voor gemeenschappelijke opleidingen en wil men academici, medewerkers en studenten gemakkelijker elders kunnen laten werken of studeren.

De leden van het YERUN-netwerk willen, door de krachten te bundelen, ook hun invloed op het Europese beleid trachten te vergroten. Bij de UAntwerpen verwijst men expliciet naar het LERU-netwerk (League of European Research Universities), een soortgelijk initiatief van onder andere de uniefs van Oxford, Leuven en Milaan, die vaak al meerdere honderden jaren actief zijn. “Op Europees niveau worden er heel wat beslissingen genomen over wetenschappelijk onderzoek en de financiering ervan. Als middelgrote jonge universiteit is het moeilijk om echt gehoord te worden. Als we dat samendoen met onze Europese collega’s, zal onze stem ongetwijfeld luider klinken”, zegt Verschoren nog.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio