Bioscoop in Doornik gesloten na terreurdreiging

Foto: EdA

Bioscoop in Doornik gesloten na terreurdreiging

Print
Ere / Saint-Maur / Tournai / Orcq / Esplechin / Froyennes / Froidmont / Willemeau / Ramegnies-Chin / Templeuve / Chercq / Blandain / Hertain / Lamain / Marquain / Gaurain-Ramecroix / Havinnes / Beclers / Thimougies / Barry / Maulde / Vaulx / Vezon -

De Doornikse bioscoop ‘Imagix’ is donderdag door een administratieve maatregel gesloten tot 28 januari. Aanleiding zijn potentiële terroristische bedreigingen. Dat is vernomen van waarnemend burgemeester Paul-Olivier Delannois.

In het bioscoopcomplex loopt van 20 tot 27 januari de 5e editie van het filmfestival “Ramdam”, dat blijkbaar ergernis veroorzaakt. Mogelijke terroristische bedreigingen, die door de lokale politie werden geïdentificeerd, liggen aan de basis van deze beslissing.

“De stad Doornik werd donderdag door de gerechtelijke autoriteiten op de hoogte gebracht van ernstige aanwijzingen over een risico van een aanslag in Imagix. Op deze basis hebben de gerechtelijke autoriteiten en de politie de risicograad als bijzonder hoog omschreven. Het risico kan niet worden onderschat”, aldus schepen Delannois.

Uit voorzorg en met een administratieve politiebeslissing werd beslist het bioscoopcomplex - ook de handelszaken - te sluiten tot en met 28 januari. Er is een gerechtelijk onderzoek geopend en de site werd geïnspecteerd. Het complex werd donderdagnamiddag geëvacueerd.

De schepen onthield zich van verdere commentaar, onder meer over de oorsprong van de bedreigingen en hun teneur. Het parket van Doornik benadrukt dat het om een maatregel van openbare orde handelt, de bevoegdheid van de burgemeester, en geen gerechtelijke beslissing.

Het Ramdam-filmfestival lokte in 2014 circa 13.000 toeschouwers. Dit jaar stonden er 35 films geprogrammeerd met op 24 januari “Deux jours, une nuit” in aanwezigheid van de makers, de gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne.

(belga)

.

Nu in het nieuws