© Archief

“Vis van het jaar heeft een bedreigde tweelingbroer”

De hondshaai, vorige week door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uitgeroepen tot “vis van het jaar”, is nauw verwant aan de kathaai, die het minder goed doet. Zolang er niet meer wetenschappelijke gegevens zijn over de kathaai, vindt Natuurpunt het moeilijk te verantwoorden om hondshaai als duurzame vis te promoten.

“Er zijn onvoldoende gegevens over de leeftijdsverdeling in de populatie”, zegt Frederik Mollen (Natuurpunt) over de kathaai. “Voor een zich traag voortplantende soort is dat nochtans essentieel om een langetermijninschatting te kunnen maken van de gezondheid van de populatie.”

Volgens Natuurpunt worden hondshaai en kathaai onder dezelfde naam verkocht, maar dat betwisten de vishandelaars. “Normaal gezien wordt hondshaai niet aangeboden op de veiling”, zegt Willy De Jaegher van Vishandelaars.be. “Er is ook absoluut geen probleem om hondshaai van kathaai te onderscheiden: een kathaai is groter en dikker.”

Toch zegt het het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in een recente publicatie over de kenmerken van hondshaai, dat het verschil bij jonge dieren hem in details ligt.”De exacte determinatie, en vooral het onderscheid met de nauw verwante kathaai die grosso modo in dezelfde gebieden voorkomt, berust vooral in het bestuderen van details van de kop. Vooral in het geval van kleinere exemplaren zijn deze kenmerken relevant, want de kathaai kan ongeveer twee keer zo groot, zwaar en oud worden als de hondshaai. De grotere exemplaren veroorzaken dus weinig identificatieproblemen.”

Op de Internationale Rode Lijst wordt kathaai als “gevoelig” ingedeeld. Van hondshaai vertonen de drie bestanden die door de Belgische vloot worden bevist (Noordzeebestand, Keltische bestand en Biskajebestand) een duidelijk stijgende trend, zegt het ILVO nog. “De promotie van deze vissoort is bijgevolg mogelijk zonder de duurzame exploitatie in het gedrang te brengen.”

(belga)

Nu in het nieuws