© Archief

“Woningverkoop steeg in 2014 opmerkelijk, huizenprijzen stabiel”

De wijzigingen aan de woonbonus hebben vorig jaar geleid tot een opvallende stijging van de verkoop in de tweede jaarhelft. Zo stelde makelaarsbureau ERA vast met zijn Vastgoedbarometer. De prijzen van huizen bleven nagenoeg stabiel. Appartementen werden 3 procent duurder. Financieringslasten daalden wel met 9 procent, wat de negatieve effecten van de woonbonus compenseert, meent ERA.

Jaarlijks publiceert ERA een vastgoedbarometer, voor 2014 gebaseerd op 5.389 verkoopstransacties van 110 - hoofdzakelijk Vlaamse - kantoren. Niet onverwacht is een belangrijke conclusie dat het minder aantrekkelijk worden van de woonbonusregeling vorig jaar heeft gezorgd voor een hausse in de woningverkoop.

Volgens ERA leek 2014 vergelijkbaar te worden met 2013, maar de wijziging leidde tot een “spectaculaire stijging” van het aantal transacties van woningen in de tweede jaarhelft. “In de maanden september en oktober verkochten de ERA makelaars 25 procent meer woningen dan in deze maanden in 2013”, klinkt het. November en december bleken nog beter uit te vallen dan verwacht. Wat betreft de verkoop van appartementen, is het aanbod “ietsje” afgenomen en is de effectieve tijdige verkoop gestegen. “Het zou kunnen dat er zich wat meer investeerders op de appartementenmarkt zijn gaan begeven”, zegt managing director Iain Cook.

Specifiek voor Vlaanderen is ook december een goede maand geweest voor de verkoop van appartementen. “Mogelijk gaat het om mensen die van de zeer lage rente hebben willen profiteren, door te kopen als investering. Dat gebeurt meer met appartementen dan met huizen”, aldus Cook.

Huizen werden op een jaar niet veel duurder. “Eind 2013 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een huis in België 230.021 euro en eind 2014 was dat gestegen tot 230.447 euro, een schamele 426 euro meer”, luidt het. “De verkoopprijzen van appartementen stegen nog wel met 3 procent, van gemiddeld 178.775 euro in 2013 naar 183.799 euro eind vorig jaar.” De prijzen stegen vooral in Brussel, (+10 pct) en Vlaams-Brabant (+9 pct). In Antwerpen was er een daling van 2 procent.

Opvallend is het verschil tussen verkoopprijs en de vraagprijs - die volgens ERA idealiter zo dicht mogelijk bij elkaar liggen om een goede prijs te krijgen. “Tot 2012 lag het verschil tussen beide op zo’n 8 procent. Dat is in het voorjaar van 2014 opgelopen naar 10 procent, en opnieuw geleidelijk gedaald naar 9,5 procent”, vervolgt Cook. “Daar zie je in de laatste maanden dat mensen die hebben willen profiteren van de woonbonus minder onderhandeld hebben om toch maar te kunnen kopen. Ze dachten ‘we kopen nu maar, ook al betalen we ietsje meer’”.

Maar die woonbonus is volgens hem relatief. Belangrijker vindt hij de invloed van de lage rente. “De discussie van je moet nu kopen was voor ons erg leuk, maar had je in januari vorig jaar gekocht, dan was je veel meer kwijt aan maandelijkse afbetalingen, dan nu zelfs zonder de woonbonus. De maandwoonlast daalde door de lage rente en een ietwat gestegen loon van 43 naar 38 procent. Jaarlijks bespaar je zo 1.584 euro, wat voor een lening gedurende 20 jaar 32.000 euro oplevert. Dat is veel meer dan de verminderende woonbonus die realistisch gezien 8.000 tot 12.000 euro opbrengt.”

Tel daar volgens Cook nog de gedaalde energiekost bij en een woning kopen wordt opnieuw een stuk betaalbaarder, klinkt het.

Voor 2015 verwacht ERA dat de prijzen van de woningen stabiel zullen blijven, onder meer door de blijvend lage hypotheekrente, al kunnen maatregelen van de federale en gewestregeringen de woningprijzen wel flink beïnvloeden, klinkt het.

(belga)