Vrijspraak voor artsen gevraagd na overlijden 6-jarige jongen

Foto: JVDP

Vrijspraak voor artsen gevraagd na overlijden 6-jarige jongen

Print
Antwerpen -

Vier artsen die verbonden zijn aan het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis en de vzw Ziekenhuis Netwerk Antwerpen hebben zich donderdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verantwoord voor de dood van een 6-jarig jongetje. De ouders willen de vijf beklaagden veroordeeld zien voor onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid, maar het openbaar ministerie vorderde voor iedereen de vrijspraak.

Het jongetje ging op 29 juni 2007 naar de kinderarts met klachten over pijn en koorts. De dokter stelde een zomergriepje vast en stuurde hem met medicatie naar huis. De pijn verdween niet en de volgende dag ging hij naar de spoedafdeling van het Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen.

De artsen daar dachten aan een infectie ter hoogte van de heup. De toestand van het kind ging pijlsnel achteruit en in de namiddag bezweek hij. De ouders deden op 2 juli 2007 aangifte van nalatigheid door het ziekenhuis.

Uit de autopsie bleek dat hij gestorven was aan een bloedvergiftiging, veroorzaakt door de bacterie streptokok pyogenes, die geleid had tot “een septische shock met multipel orgaanfalen”. Een college van deskundigen onderzocht het handelen van de betrokken artsen, maar dat weerhield geen medische fout of nalatigheid.

De ouders vroegen bijkomend onderzoek en er werd een tweede college aangesteld. Dat meende dat de sepsis, de shock en het orgaanfalen onvoldoende tijdig herkend en behandeld werden.

Vonnis op 19 februari.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio