Eerste ‘supertruck’ toegelaten op Vlaamse wegen voorgesteld door AB InBev

Foto: hbs

Eerste ‘supertruck’ toegelaten op Vlaamse wegen voorgesteld door AB InBev

Print
Leuven -

In Heverlee is donderdagnamiddag de eerste ecocombi, of ‘supertruck’, voorgesteld die op de Vlaamse wegen mag rijden. De primeur was voor brouwer AB InBev en transportbedrijf NinaTrans. Het superlange transport zal worden ingezet tussen Heverlee en de Antwerpse haven.

AB InBev en NinaTrans kregen donderdag van het Agentschap Wegen en Verkeer de allereerste vergunning om een Langere en Zware Vrachtwagen (LZV), zoals dat officieel heet, in te zetten in Vlaanderen.

Dergelijke vrachtwagens kunnen tot 25,25 meter lang zijn en hebben een maximaal toegelaten massa van 60 ton. Twee superlange vrachtwagens kunnen drie gewone vrachtwagens vervangen, klonk het bij de voorstelling van de ecocombi. Dat moet leiden tot minder transporten en minder CO2-uitstoot.

De vergunning maakt deel uit van een proefproject van de Vlaamse overheid. Dat duurt initieel tot juni 2016, maar kan met twee jaar verlengd worden. Volgens Tom Roelants, de administrateur-generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer, zouden de komende maanden nog vijf andere firma’s met LZV’s kunnen gaan rijden.

.

Nu in het nieuws