© REUTERS

Brandstof voor Doel gereserveerd (als dat nodig is)

Electrabel heeft de nucleaire brandstof voor Doel 1 gereserveerd, met het oog op de verlenging van de reactor. Of die verlenging en de broodnodige investeringen van minstens 600 miljoen euro er komen, staat evenwel nog niet vast. Dat hangt af van de onderhandelingen met de regering én de elektriciteitsprijs. Dat heeft Electrabel-topman Philippe Van Troeye donderdag gezegd.

Belga

De sluiting van Doel 1 is gepland voor 15 februari. De federale regering heeft evenwel beslist dat Doel 1 en 2 tien jaar langer kunnen openblijven. Aan die verlenging hangt voor Electrabel een prijskaartje. Er zijn investeringen nodig van minstens 600 miljoen euro.

Electrabel wil die investering doen, mits enkele voorwaarden. Zo liet Gerard Mestrallet, grote baas van moederbedrijf GDF Suez, al weten dat die investeringen enkel kunnen “indien dat winstgevend is”.

Donderdag gaf Electrabel-CEO Van Troeye wat meer toelichting bij die vereiste rendabiliteit. Er is de nood aan een stabiel juridisch kader, maar ook het niveau van de groothandelsprijs is belangrijk. Om te investeren moet die prijs rond de 40 euro/MWh liggen, zo oordeelt de topman. “We zijn een bedrijf. We kunnen toch moeilijk 600 miljoen euro vragen van onze aandeelhouders zonder rendement.” Ter info: vandaag bedraagt de groothandelsprijs ongeveer 40 euro/MWh.

Het bedrijf onderhandelt met de regering over het langer openhouden van Doel 1 en 2. Het rendement van Electrabel maakt deel uit van die onderhandelingen, net als de nucleaire rente die het bedrijf moet betalen aan de regering. “We hebben al 2 miljard euro betaald”, herinnert Van Troeye over de rente die in het verleden is betaald.

Het bedrijf heeft alvast de nodige brandstof gereserveerd voor Doel 1, met de bedoeling de centrale dan in november herop te starten. Er is evenwel ook de optie om die bestelling te annuleren.

Nu in het nieuws