Europese Bank koopt elke maand voor 60 miljard staatsobligaties

Foto: AP

Europese Bank koopt elke maand voor 60 miljard staatsobligaties

Print

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat tot september 2016 voor 60 miljard per maand aan activa kopen, onder meer staats- en bedrijfsobligaties. Deze ingrijpende maatregel ter waarde van 1.140 miljard euro moet de zwalpende economie in Europa weer op gang trekken.

Dat heeft ECB-voorzitter Mario Draghi meegedeeld op een persconferentie. Het gaat om een uitbreiding van een bestaand programma, maar het is voor het eerst dat de ECB ook overheidspapier opkoopt. Hoe groot het deel is dat voor overheidspapier is voorbehouden, is aan het begin van de persconferentie nog niet meegedeeld. Het opkoopprogramma loopt tot september 2016. 

Met de beslissing is de zogenaamde 'quantitative easing' of QE een feit. Via de maandelijkse aankoop van 60 miljard euro aan obligaties, moet er geld bij de banken komen, die dat kunnen uitlenen om de economie in de eurozone zuurstof te geven.

"Alsof één Monopolyspeler geen geld meer heeft en de bank tegen alle spelregels in dan maar beslist om alle spelers geld bij te geven". Zo omschrijft macro-econoom Geert Noels de controversiële maatregel van de ECB.

Financieel deskundige Pascal Paepen stipt nog aan dat wat in Amerika werkt, lukt niet noodzakelijk ook in Europa. "De ECB wil eigenlijk hetzelfde doen als wat de nationale bank in de Verenigde Staten heeft gedaan. Daar is die operatie er in geslaagd om de economie een boost te geven, zij het pas na drie pogingen. Maar de Amerikaanse economie reageert anders dan de Europese: ze wordt veel harder getroffen bij een crisis, maar veert ook weer sneller op."

Of, zoals zijn collega Paul Dhoore het stelde in het VTM-nieuws: "Amerikaanse bedrijven kunnen makkelijk mensen aanwerven en weer afstoten. In Europa loopt dat allemaal stroever en kijken bedrijven de kat uit de boom alvorens aan te werven."

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

.

Nu in het nieuws