© BELGA

Crevits wil uitgewezen minderjarigen schooljaar laten afronden

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil minderjarigen wiens familie België moet verlaten de kans geven hun schooljaar af te ronden. Ze zal overleg plegen met federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, zei ze donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement op vraag van Jo De Ro (Open VLD).

sdv

De organisatie Zonderwijs, opgericht door leerkrachten die werden geconfronteerd met uitgeprocedeerde leerlingen die al jarenlang geïntegreerd waren en toch het land moesten verlaten, drong vorig jaar bij Crevits aan op een oplossing. Volgens Zonderwijs moet elke leerling de kans krijgen zijn traject af te werken, of dat nu in het lager of het secundair onderwijs is. De minister beloofde toen het overleg met het federale niveau opnieuw op te starten. Ook in de vorige legislatuur was een dergelijk overlegplatform voorzien, maar dat kwam slechts één keer samen.

Crevits gaat Francken nu vragen leerlingen die tijdens het schooljaar het land moeten verlaten hun jaar te laten afronden. Tot op heden werd de paasvakantie als limiet gebruikt. Als de beslissing voor de vakantie viel, werd de scholier nog uitgewezen, erna niet meer. 'De nieuwe regeling zou vermijden dat leerlingen plots verdwijnen in de loop van het schooljaar, en geeft zowel het gezin als de schoolomgeving de tijd om het vertrek op een rustige manier voor te bereiden', vindt Crevits.

Nu in het nieuws