© BELGA

Belgische wielerdokter krijgt levenslange schorsing

Geert Leinders, de Belgische gewezen ploegdokter bij het inmiddels opgedoekte Nederlandse wielerteam Rabobank, heeft vanwege zijn betrokkenheid bij dopingactiviteiten een levenslange schorsing gekregen.

Het nieuws staat donderdag te lezen op de website van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, dat in deze zaak samenwerkte met het Deense antidopingagentschap en de Nederlandse Doping Autoriteit.

Het onderzoek tegen Leinders startte in 2012 toen zijn naam opdook in het uitgebreide onderzoek dat USADA voerde naar doping binnen het wielrennen. Verschillende ex-renners van Rabobank, onder wie Levi Leipheimer, Danny Nelissen en Michael Rasmussen, getuigden hoe Leinders als teamdokter een cruciale rol speelde bij hun dopinggebruik.

‘Leinders genoot als ploegdokter en bestuurslid van Rabobank een hoge mate van vertrouwen en aanzien. Het is schokkend te zien hoe iemand deze bevoorrechte positie zo kon misbruiken’, zegt Travis Tygart, die als CEO van USADA eerder Lance Armstrong ontmaskerde.

‘Deze zaak bewijst andermaal de vastberadenheid van de onafhankelijke antidopinginstanties om deze mensen ter verantwoording te roepen die de regels overtreden in een poging winst te puren uit hun valsspelen.’

Leinders, die ook door de Belgische bond werd verhoord en inmiddels uit het wielrennen is gestapt, mag door de schorsing geen enkele atleet meer trainen of adviseren, noch is hij welkom op wedstrijden die georganiseerd worden door USA Cycling, de UCI of elk ander lid dat de WADA-code heeft onderschreven (zoals de Belgische bond).

Geert Leinders: 'Ik beschouw mezelf als onschuldig'

In een reactie op de website van de Nederlandse openbare omroep NOS zegt Leinders 'zichzelf als geneesheer in deze zaak als onschuldig te beschouwen'. Of hij in beroep gaat om zo toch nog (op termijn) te kunnen terugkeren in de wielersport, lijkt allerminst zeker. 'Ik heb reeds drie jaar geleden besloten om nooit meer als ploegdokter in het wielrennen actief te zijn', klinkt het. Leinders' advocaat, Kristof de Saedeleer, vult aan. 'Wielrennen is een afgesloten hoofdstuk voor de heer Leinders. Over de zaak hebben we nu nog verder geen nieuws over bijvoorbeeld een eventueel beroep. Daarvoor willen we eerst met Leinders overleggen. Beraden is te sterk uitgedrukt. We moeten er simpelweg over praten. Er is overigens juridisch heel wat te zeggen over deze beslissing. Maar het zou ook kunnen, na het overleg met de heer Leinders, dat we het hierbij laten en niet in beroep gaan.'

Meer sportnieuws