© Photo News

President Genkse Hells Angels irriteert assisenvoorzitter

De eerste getuige donderdag op de negende dag van het assisenproces in Tongeren was de 42-jarige Fabrizio M. uit Hechtel, die naar eigen zeggen jaren geleden nog president was van de Genkse chapter van de Hells Angels.

Zijn getuigenis veroorzaakte ergernis bij voorzitter Marc Sterkens, want de man herhaalde meermaals dat de drievoudige doodslag op twee leden van de Outlaws en een sympathisant al bijna vier jaar geleden gebeurd was. Hij wist quasi niets meer van die bewuste 20 mei 2011, toen hij de openingsreceptie van bandencentrale Burnout bijwoonde in Maasmechelen.

'Dat weet ik niet', was zowat het standaard antwoord van de president. Wat hij zich wel kon herinneren was dat het een gezellige receptie was. Dat hebben de aanwezigen in de assisenzaal de voorbije negen dagen al van bijna alle genodigden gehoord, maar toen de schietpartij zich voordeed werd de receptie abrupt afgebroken en maakten de mensen dat ze weg waren.

De federale magistraat Ester Natus en voorzitter Marc Sterkens ondernamen verwoede pogingen om Fabrizio M. wat te helpen met zijn geheugenverlies. 'Ik denk dat u toch wel een zwaar geheugenprobleem heeft. Mijn excuses voor de opmerking', zei Natus, die M. voortdurend moest confronteren met de verklaringen, die hij indertijd bij de politie had afgelegd. Ook de burgerlijke partijen reageerden vol ongeloof op zijn houding. M. zit momenteel in hechtenis in het kader van een onderzoek naar onder meer bendevorming en poging doodslag voor een schietpartij in mei 2014 in Borgloon.

Sterkens wilden weten of hij als Hells Angel een kopie van zijn verhoor moet afgeven aan de andere clubleden. 'Ge geeft een kopie van uw eigen af', was het bevestigend antwoord van Fabrizio. Natus haalde de verklaring boven, die hij bij de politie aflegde. 'Dat is niet om te lachen, zoiets. Dat is een world rule. Als ge mij kwijt wilt, doe maar verder. Steek me maar binnen en gooi de sleutel weg', verklaarde hij aan de politie. 'In principe wordt verwacht dat de leden hun mond houden? ‘‘, vroeg Sterkens. Schoorvoetend moest Fabrizio M. dat toegeven.

Op de vragen of hij bijna vier jaar geleden als president de openingsreceptie bijwoonde, was zijn antwoord 'ik was een genodigde. Ik was toen gekleed zoals nu’, waarmee M. bedoelde in een verkreukelde jeansvest. Nochtans hadden verschillende getuigen duidelijk gezien dat er Hells Angels met hun gilets en colors aanwezig waren.

Hij ontkende ook dat er iets besproken is of een crisisberaad plaatsvond na het schietincident waarbij Freddy Put, Jef Banken en Michael Gerekens doodgeschoten werden. Over de feiten zelf had Fabrizio M. aan een ander clublid via de telefoon gezegd dat hij er 100 procent zeker van was dat Eddy Cich (in zijn cel gestorven, red.) er niet bij betrokken was, omdat Eddy bij hem stond die avond. Natus zag dat als een alibi voor Cich.

Over Ali zei de president dat hij een jongen van goud is, een correcte jongen. 'Als ge hem niets verkeerd doet, dan zal Ali u niets doen', verklaarde M. indertijd.

Nu in het nieuws