Tien mythes over slaap bekeken

Foto: *

Fit & Gezond

Tien mythes over slaap bekeken

Print
Iedereen slaapt weleens slecht, maar het blijft niet bij die ene paar keer, zo blijkt uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit. Vier op de tien Vlamingen (42 procent) zijn niet tevreden over hun slaap, en drie op de tien (30 procent) spreken zelfs ronduit over een slaapprobleem. Het ziekenfonds lanceert daarom een gatis slaaptest en geeft een aantal tips om beter te slapen.

Als we een score moeten plakken op onze slaap, komen we gemiddeld niet eens aan zes op tien. 41 procent van de Vlamingen voelt zich nooit uitgerust wanneer hij 's ochtends opstaat, 26 procent heeft concentratieproblemen, 79 procent ligt wel eens in bed te piekeren. 13 procent van de Vlamingen zit ook vermoeid achter het stuur. ‘De cijfers baren ons zorgen’, zegt Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie bij CM. ‘We leiden een jachtig leven. Onze agenda zit overvol. We zitten tot ’s avonds laat op onze computer te tokkelen om toch die laatste update op Facebook of Twitter niet te missen. Maar ondertussen boet onze slaap erbij in. En dat is niet zo onschuldig. Een tekort aan slaap leidt niet alleen tot vermoeidheid, maar veroorzaakt ook concentratiestoornissen en prikkelbaarheid. Je bent ook minder goed bestand tegen ziektes.’

Mythes

Nog altijd bestaan er over slaap heel wat mythes. ‘Zo denken veel mensen dat alcohol helpt om beter te slapen’, gaat Griet Rummens verder. ‘In onze enquête bijvoorbeeld zien we dat 25 procent van de Vlamingen een uur voor ze naar bed gaan nog minstens een glas alcohol drinkt. Nochtans slaap je daar niet beter van. Je zal misschien sneller in slaap vallen, maar ’s nachts ook veel sneller wakker worden.’

Daarom lijstte de CM tien veel voorkomende mythes over slaap op.

1. De uren voor middernacht tellen dubbel.

FOUT. De eerste uren van je slaap zijn het belangrijkst, omdat je dan het diepst slaapt. Dus als je pas om middernacht gaat slapen, zijn de uren tussen 12 uur en 3 uur belangrijk.

2. Als je ouder wordt, verandert je slaappatroon

JUIST. Senioren hebben inderdaad vaak genoeg aan 6 tot 6,5 uur slaap. De slaap wordt lichter, korter en meer onderbroken, het duurt ook langer voor je in slaap valt.

3. Je moet minstens acht uur per dag slapen

FOUT. De gemiddelde behoefte aan slaap ligt tussen de zeven en de acht uur. Maar het is voor iedereen verschillend: kortslapers kunnen genoeg hebben aan zes uur, langslapers hebben soms tien uur slaap nodig.

4. Uitslapen in het weekend helpt om slaap in te halen

FOUT. Wie uitslaapt in het weekend, creëert een verschillend slaapritme tegenover de rest van de week. Daardoor verschuift je slaapritme en geraak je 's avonds moeilijk in slaap.

5. Elke dag op hetzelfde uur gaan slapen en op hetzelfde uur opstaan, helpt voor een goede nachtrust

JUIST. Zo vermijd je dat je interne klok ontregeld wordt. Je lichaam krijgt dan 's avonds automatisch het signaal dat het bijna tijd is om te gaan slapen, waardoor je makkelijker in slaap valt.

6. Een glas wijn zorgt ervoor dat je beter slaapt

FOUT. Je voelt je misschien wat suffer, maar alcohol verstoort het natuurlijke verloop van de slaap. Je slaapt minder diep, wordt vaker wakker en je bent minder uitgerust.

7. Sporten zorgt voor een betere slaap

FOUT. Intensieve sporten zoals joggen maken slapen moeilijker, dus zorg je best voor voldoende tijd om letterlijk 'af te koelen'. Of kies voor rustige activiteiten zoals yoga of wandelen.

8. Elke ochtend om vijf uur opstaan is niet gezond.

FOUT. Sommige mensen zijn nu eenmaal ochtendmensen. Zolang je genoeg slaapt en overdag kunt functioneren, is er geen enkel probleem.

9. Op reis in het oosten heb je meer last van jetlag dan in het westen

JUIST. In het oosten komt de zon eerder op dan je gewend bent, dus verzet je lichaam zich omdat het vroeger moet opstaan. In westelijke richting kan je langer opblijven.

10. Tv kijken helpt om in slaap te vallen

FOUT. Tv, computer, tablet, ... houden je actief en wakker.

 

CM wil mensen op weg helpen, onder meer met een gratis online slaaptest. De test en alle info over slaap zijn te vinden op www.cm.be/slaapwel .

NIET TE MISSEN