Geweld laait op in Oost-Oekraïne: minstens 34 doden

Print

Opnieuw laait het geweld op in het Oosten van Oekraïne. Donderdag zouden al minstens 34 mensen om het leven zijn gekomen bij verschillende conflicten.

In de stad Donetsk stierven donderdagmorgen dertien burgers toen een obus insloeg op een bushalte. Er viel ook een tiental gewonden, meldt de plaatselijke pro-Russische overheid. In de buurt van Gorlivka zouden tien mensen zijn gedood en in Loeganks zou een vrouw het leven hebben gelaten.

Volgens een militaire woordvoerder werden de voorbije 24 uur in het oosten tien soldaten gedood. Vooral op de luchthaven van Donetsk wordt hevig strijd gevoerd. Het Oekraiëns leger heeft zijn belangrijke strategische positie daar moeten verlaten, nadat ze de voorbije nacht uit verschillende richtingen onder vuur werden gelopen. De gevechten zouden wel door gaan.

Maandenlange strijd

Het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten leveren al maanden hevig strijd om de luchthaven. Donetsk geldt als een bolwerk van de rebellen. De Oekraïense troepen sloegen het voorbije weekend nog een offensief van de rebellen af, doordat ze versterking kregen van tanks. De bevelhebber van een elite-eenheid van het Oekraïense leger schrijft nu op zijn Facebookpagina dat de luchthaven verloren is voor het leger.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland riepen woensdagavond na een vergadering in Berlijn nog op tot een einde van de vijandelijkheden en een terugtrekking van de zware wapens in het oosten van Oekraïne.

.

Nu in het nieuws