Bevallen met echtgenoot in de verloskamer doet meer pijn

Mama

Bevallen met echtgenoot in de verloskamer doet meer pijn

Print

Het is een van de meest gestelde vragen aan mannen wanneer hun vrouw binnenkort moet bevallen: ‘Hoe zal je je vrouw ondersteunen en vooral: waar ga je staan tijdens de bevalling?’ Volgens een onderzoek van Britse wetenschappers staan mannen misschien beter gewoon op de gang. Want sommige vrouwen voelen net meer pijn als hun liefdevolle echtgenoot in de verloskamer aanwezig is.

95% van de mannen doet het: zijn echtgenote ondersteunen wanneer ze moet bevallen. Hij staat naast haar om zijn hand te laten fijnknijpen, komt aandraven met natte washandjes of puft mee alsof hij net een marathon gelopen heeft. Maar helpt het een vrouw ook om beter te bevallen, of op zijn minst wat minder pijn te voelen? De Britse onderzoekster Katerina Fotopoulo van het University College in Londen is er nog niet zo zeker van.

In haar onderzoek onderzocht ze tientallen vrouwen die op het punt stonden een kind op de wereld te zetten. Ze gaf hen een laserpuls om de vinger om zo de pijn te meten tijdens de bevalling. Tegelijk werden de vrouwen gevraagd hoe ze hun pijn ervoeren én werden de pijnimpulsen in hun hersenen gemeten. Vervolgens werd de pijnmeting herhaald, maar dan met de liefdevolle echtgenoot op de gang in plaats van naast het kraambed.

Meer pijn bij intimiteitsprobleem in relatie

En wat bleek: geen enkele vrouw had minder pijn als ze werd gesteund door haar echtgenoot. Integendeel: bij sommigen deed de bevalling net meer pijn. Vooral in relaties waar er een probleem is met intimiteit of vertrouwen, voelen vrouwen zich minder op hun gemak als de papa in spe in de verloskamer aanwezig is. Gevolg: de adrenaline van de moeder stijgt en de productie van oxytocine - een belangrijk hormoon tijdens de bevalling - daalt, met meer pijn tot gevolg.

Moeten we dan meteen maar alle mannen naar de wachtzaal verbannen? Niet meteen. ‘Gaat het om een goed koppel en is de man écht begaan met de geboorte, dan kan hij eerder de pijn verlichten’, verklaart Gynaecologe Marleen Temmerman in Het Laatste Nieuws.

NIET TE MISSEN