© gva

© rr

1/2

Chris Van den Vonder bedwingt Kilimanjaro in recordtijd van minder dan 32 uur

Het was enorm zwaar, fysiek en vooral emotioneel.” Chris Van den Vonder (53) uit Hulshout maakte deel uit van de internationale expeditie die er in slaagde in bloot bovenlijf en binnen 36 uur de Kilimanjaro te beklimmen.

De Nederlander Wim ‘the Iceman’ Hof leidde vorige woensdag en donderdag een door hem getrainde groep van een twintigtal personen naar de top van de Kilimanjaro, met zijn 5685 meter de hoogste berg van Afrika. Wat die expeditie zo speciaal maakte, was dat de leden geen noemenswaardige klimervaring hadden, de hele tocht in ontbloot bovenlijf aflegden en dat in 31 uur en 25 minuten klaarden.

Dat is niet alleen een nieuw wereldrecord voor snelste groep ooit, het verbaasde ook de medische teams die de groep controleerden. Naarmate het menselijk lichaam zich boven de 3000 meter begeeft, neemt het risico op hoogteziekte exponentieel toe. Gemiddeld haalt 46 procent van de klimmers de top van de Kilimanjaro in vijf tot zeven dagen. In dit geval was het 79 procent in anderhalve dag.

Onmogelijk gekkenwerk

De 53-jarige Hulshoutenaar Chris Van den Vonder begon zelf pas vier maanden geleden met de training. “Andere bergbeklimmers die we vooraf in het hotel hadden ontmoet, verklaarden onze missie als onmogelijk gekkenwerk”, blikt de Kempenaar terug. “Maar onze groep bewees dat het kan, met de juiste combinatie van ademhalingstechnieken, relaxatie en focus.”

Vijftien van de negentien expeditieleden haalden de top in hun ontbloot bovenlijf en ruim binnen de vooropgezette 36 uur. Nochtans was de tocht ter plekke nog met een dag uitgesteld omdat het weer in de hoogste regionen te bar was.

“Tussen 3700 en 4800 meter is het eerder vals plat waar een ijzige wind sneed. Het is er misschien -2 graden Celsius, maar het voelde als -10. Boven hebben we dan onze bovenkleding aangetrokken, je hebt na die inspanning gewoon geen energie meer, we waren toen al bijna twaalf uur aan het klimmen. Het halen van de top was niet eens de voornaamste focus, want we moesten meteen nadien terug zien te dalen naar 4700 meter. Het werd een klimdag van vijftien uur.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio