© rr

BOEK. Philip Kerr - Transfermaand

Dat de Schotse auteur Philip Kerr zich de voorbije jaren tot een- altijd weer kwaliteit leverende - veelschrijver heeft ontpopt, is nog mild uitgedrukt. Zijn naam is gewoon niet meer uit de fondslijsten weg te denken. Zo mogen we dit voorjaar alweer een nieuwe aflevering van zijn veelgeprezen Bernie Gunther-serie verwachten. Maar als zoethouder is er nu al Transfermaand, een thriller, die zich afspeelt in de Britse Premiership, het walhalla voor zowat elke internationale topvoetballer, die naam waardig.

GeD

Scott Manson is coach bij een prestigieuze Londense voetbalclub, bijeengekocht door de steenrijke Oekraïense oligarch Viktor Sokolnikov. Zijn rechtstreekse baas is de al even enigmatische als charismatische Portugese manager Joao Zarco.

Wanneer zijn elftal de slechte resultaten aan elkaar rijgt, meent Zarco de tijd rijp voor een van zijn fameuze donderpreken. Daarbij pakt hij enkele spelers wel bijzonder hard en persoonlijk aan, waardoor het tot een openlijke breuk komt. Het is maar een van de vele akkefietjes waarbij deze Portugese orkaan onvermijdelijk betrokken lijkt te geraken. Terwijl Manson, als Zarco’s duivel-doet-al en vertrouwenspersoon van de spelers van London City Football Club, de brokken probeert te lijmen, gebeurt het onvermijdelijke. Net voor de wedstrijd tegen Newcastle United, wordt Zarco’s dode lichaam in het thuisstadion aan de Silvertown Docks teruggevonden.

De lijst met kandidaat-moordenaars lijkt eindeloos. Maar Viktor Sokolnikov zit duidelijk niet te wachten op een diepgaand onderzoek in en rond zijn voetbalclub en doet Manson een voorstel. Als hij erin slaagt de moordenaar te ontmaskeren, krijgt hij Zarco’s job.

De start van een onderhoudende thriller, met de glamoureuze, van corruptie en jaloezie vergeven, Premier League als decor. Leuk, maar laat de volgende Gunther toch maar snel komen.

De Boekerij, 352p, 19,95 euro

MEER OVER Boekrecensies

Nu in het nieuws