Vooral Waalse jongeren verliezen uitkering

Print

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft in een brief aan de vakbonds- en werkgeversvertegenwoordigers in haar beheerscomité de raming bevestigd van zowat 16.900 mensen die deze maand hun inschakelingsuitkering verliezen. Vooral, jonge, werklozen uit Wallonië verliezen die uitkering, schrijft L’Avenir donderdag.

Exact verliezen volgens de raming 19.958 mensen in januari hun inschakelingsuitkering. Maar volgens de RVA zouden 3.000 personen van die groep de uitkering toch kunnen verlengen omwille van gezondheidsredenen of omdat ze een begeleidsingstraject gestart zijn. Dus zouden er 16.956 overblijven. Ook meldt de dienst dat 1.835 nieuwe begeleidingstraject gemeld werden sinds eind december 2014.

Het merendeel van de groep van 16.956 personen die de inschakelingsuitkering zou verliezen, komt uit Wallonië. Het gaat om 13.500 personen, tegenover 3.210 uit Vlaanderen en 3.248 uit Brussel.

De effectieve impact van de strengere regels rond de inschakelingsvergoeding zal volgens de RVA pas in februari geweten zijn.

De inschakelingsuitkering is een uitkering voor jonge schoolverlaters die niet meteen werk vinden. De regering-Di Rupo beperkte het recht op een inschakelingsuitkering tot 3 jaar.

.

Nu in het nieuws