Brussel werkt aan een coördinatieorgaan in strijd tegen terreur

Foto: Photo News

Brussel werkt aan een coördinatieorgaan in strijd tegen terreur

Print

Het Brussels Gewest wil de strijd tegen radicalisering beter gaan coördineren. Er komt onder meer een coördinatieorgaan. Zo bleek woensdagavond na een vergadering tussen het Brussels gewest, de betrokken gemeenten en politiezones.

Bij de federale overheid zal worden aangedrongen op een betere informatie-uitwisseling. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zat gisteren samen met de burgemeesters en vertegenwoordigers van de politiezones die geconfronteerd worden met radicale moslims die teruggekeerd zijn of van plan kunnen zijn om als jihadstrijder te vertrekken. Het gaat om de gemeenten Brussel-Stad, Molenbeek, Anderlecht en Schaarbeek.

De gecoördineerde structuur - die breder is dan het bestaande Observatorium voor Preventie en Veiligheid - zal werken rond sensibilisering en vorming van de mensen op het terrein en zal goede praktijken van de gemeenten uitwisselen.

Website

Daarnaast komt er een website voor ouders, jongeren en naasten die geen contact willen met de politie maar toch met een aantal vragen zitten inzake radicalisering. Vanaf volgende week komen er operationele vergaderingen, liet een medewerker van Vervoort verstaan.

Een aantal burgemeesters had grote vragen bij de lijsten van geradicaliseerden die aan de politiezones zijn overgemaakt. ‘Gaat het om mensen die teruggekeerd zijn, die van plan zijn om te vertrekken of die deel uitmaken van een netwerk?’, vroegen ze zich af. Het gewest zal daarom meer informatie vragen bij het federale niveau opdat de betrokken politiezones zouden weten wat er met de betrokkenen moet gebeuren. Moeten ze van dichtbij worden opgevolgd of volstaat het om enkel een oogje in het zeil te houden?

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) pleit voor een protocol van actie, zodat er in de verschillende gemeenten eenzelfde aanpak komt van geradicaliseerde jongeren. Daarbij is het contact met de jongeren, de ouders en de scholen noodzakelijk, stelde hij. Zijn collega van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, wees er van zijn kant op dat de burgemeesters weinig kunnen doen tegen teruggekeerden. Enkel de rechter kan maatregelen tegen hen opleggen. Elke teruggekeerde moet volgens hem een onderzoek ondergaan en eventueel begeleiding krijgen, wat vandaag niet gebeurt.

Nu in het nieuws