ECB aanvaardt vraag Griekse banken voor noodsteun

Foto: AFP

ECB aanvaardt vraag Griekse banken voor noodsteun

Print

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdag aanvaard dat de vier Griekse ‘systeembanken’ gebruik kunnen maken van het programma voor noodliquiditeiten (ELA). Dat zeggen bronnen in de Griekse bankensector.

Het toegekende bedrag is nog niet duidelijk. De situatie zal binnen veertien dagen opnieuw onderzocht worden, bij de volgende bijeenkomst van de Raad van Gouverneurs, klinkt het.

De vier banken zijn de Alpha Bank, Eurobank, de Piraeus Bank en de Griekse nationale bank.

‘Het gaat om een vraag uit voorzorg. We hebben op dit moment geen nood aan het programma en we hopen het niet te moeten gebruiken’, had een bron bij Eurobank vrijdag gezegd.

Een vertegenwoordiger van Alpha Bank zei dat ze ‘de stap namen wegens de geldopvragingen in december en de evolutie van de Zwitserse frank’.

Op het hoogtepunt van de Griekse schuldencrisis, in 2011, maar ook daarna, vroegen de Griekse banken liquiditeiten via het mechanisme. Toen werd dat geval per geval bekeken. Sinds mei 2014, dankzij het voorzichtige economische herstel, was dat niet meer nodig geweest.

Het heeft er de schijn van dat momenteel veel geld opgevraagd wordt bij de Griekse banken. De reden daarvoor zou het vooruitzicht van een overwinning zijn van de radicaal-linkse partij Syriza bij de parlementsverkiezingen van komende zondag (of tenminste de gevolgen die de internationale gemeenschap daaraan verbindt).

.

Nu in het nieuws