Antwerpen - Volksgezondheid adviseert om niet-dringende operaties uit te stellen

Ziekenhuizen in de greep van griep

Print

Drukte in het AZ Herentals. In de hele provincie Antwerpen zitten de ziekenhuizen stilaan aan hun limieten voor de opvang van patiënten. Foto: Mia uydens

De Antwerpse ziekenhuizen liggen stilaan overvol door patiënten met luchtweginfecties en vooral door de griep die volop toeslaat. De FOD Volksgezondheid adviseert daarom in een omzendbrief dat niet-urgente operaties één tot twee weken uitgesteld moeten worden.

Met de omzendbrief hoopt de federale overheidsdienst (FOD) de drukte zo goed mogelijk te spreiden en patiëntenstops te vermijden. Operaties of onderzoeken uitstellen kan namelijk alleen wanneer de patiënten niet doorverwezen kunnen worden naar nabijgelegen, minder bezette ziekenhuizen.

De verschillende ziekenhuizen van Gasthuiszusters Antwerpen (GZA) kregen de brief al in de bus. “In deze periode is het hier naar jaarlijkse gewoonte zeer druk”, zegt spoedarts Jan Christiaen van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus. “Het toenemende aantal grieppatiënten zorgt ervoor dat er vooral meer ouderen, die complicaties hebben bij de griep, op onze spoeddienst terechtkomen. Maar door het chronisch afbouwen van het aantal bedden kampen we nu met een beddentekort. Het ziekenhuis is bijna voortdurend volledig vol en we draaien op volle capaciteit. Ik denk dat er slechts twee of drie bedden vrij zijn.”

Om die drukte op te vangen, werkt het ziekenhuis zo goed mogelijk samen met de andere campussen van GZA.

Lees donderdag meer in Gazet van Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio