De komende dagen ook militairen in Luik en Verviers?

Foto: Photo News

De komende dagen ook militairen in Luik en Verviers?

Print

Hangt het van hun burgemeesters af, dan duiken er de komende dagen ook in Luik en Verviers militairen in het straatbeeld op. Beide Waalse steden hebben de federale regering om militaire steun gevraagd voor de beveiliging van hun gerechtsgebouwen. Volgens burgemeester Marc Elsen van Verviers zullen de soldaten in zijn stad woensdagavond al operationeel zijn.

De Luikse burgemeester Willy Demeyer liet maandag al verstaan dat hij de federale regering om militaire steun zou vragen voor de bescherming van de vier gerechtsgebouwen in zijn stad, nu het dreigingsniveau voor het hele land naar drie op een schaal van vier gebracht is. Luik mikt op een vijfentwintigtal militairen en vraagt ook metaaldetectoren aan de ingang van het justitiepaleis.

Na overleg tussen de Luikse autoriteiten en magistraten werd de aanvraag dinsdag officieel verstuurd. ‘Het gaat om een versterking om ons toe te laten normaal te leven, zonder bepaalde geplande evenementen te moeten schrappen of commissariaten te moeten sluiten. Er is geen specifieke reden voor alarm, het gaat eerder om geruststellen’, aldus Demeyer. De militaire aanwezigheid zou ‘zolang duren als nodig’.

De politie vermoedt dat er in Luik 19 mensen zich inlaten met het jihadisme, onder wie vier teruggekeerde Syriëstrijders. Voor de stad is de inzet van militairen geleden van de algemene stakingen van 1960-1961.

Ook Verviers - waar vorige week een antiterreuroperatie plaatsvond - vraagt militaire steun voor de bescherming van het justitiepaleis. ‘Dat moet de rechterlijke macht toelaten in alle sereniteit te werken en de ordediensten in staat stellen zich te concentreren op hun prioritaire taken: veiligheid en bescherming van de hele bevolking’, aldus burgemeester Marc Elsen.

Het precieze aantal militairen voor Verviers ligt nog niet vast. Maar de soldaten zullen vanaf woensdagavond operationeel zijn, verzekert de burgemeester nog. Van een precieze dreiging is volgens hem ook voor Verviers geen sprake.

Nu in het nieuws