© VUM

Cello wordt vanaf 2017 vierde instrument op Koningin Elisabethwedstrijd

De Koningin Elisabethwedstrijd zoekt nieuwe paden op. In 2017 komt er nieuwe discipline van de prestigieuze muziekwedstrijd: een sessie voor cello.

(kld)

Dat kondigt de organisatie maandag aan op zijn website.

“De beslissing om een nieuwe wedstrijd voor cello te houden is heel spontaan tot stand gekomen na ontmoetingen met een aantal uitstekende jonge cellisten, tegen de achtergrond van het wereldwijde enthousiasme waar het instrument vandaag op kan rekenen. Ondanks dit enthousiasme lijkt het de internationale scène aan een belangrijke cellowedstrijd te ontbreken”, luidt het.

Rijkdom

De cellisten die de afgelopen maanden benaderd werden door de organisatie, hebben zeer positief gereageerd op het idee om een dergelijke wedstrijd uit te bouwen. De rijkdom van het cellorepertoire zal een logische aanvulling vormen op dat van de andere sessies van de wedstrijd, aldus de verantwoordelijken.

De eerste sessie van de nieuwe discipline zal in mei 2017 plaatsvinden, dat is 80 jaar na de stichting van het Eugène Ysaÿe Concours in Brussel. Het reglement en de muzikale partners van het evenement zullen in januari 2016 aangekondigd worden.

In de toekomst zal de vierjarige cyclus van de KEW er als volgt uitzien: 2015 viool, 2016 piano, 2017 cello, 2018 zang, 2019 viool, enzovoort.

Nu in het nieuws