© REUTERS

Dimitri Bontinck: “Charlie Hebdo heeft het zelf gezocht”

Charlie Hebdo heeft het zelf gezocht door steeds zo uitdagend te zijn. Dat zegt Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen, in een opmerkelijk interview met P-Magazine.

Over enkele weken weet Bontinck welke straf zijn zoon Jejoen krijgt op het proces tegen leden van Sharia4Belgium. Intussen zit zijn zoon in de gevangenis omdat hij met zijn ex-vriendin naar Turkije trok, terwijl hem dat verboden werd. Dat alles houdt Dimitri Bontinck echter niet tegen om straffe uitspraken te doen in de pers.

Zo zegt Bontinck niet verbaasd te zijn over de aanslagen in Parijs. “Ik had dit al langer voorspeld, want met die mannen valt niet te sollen. In die zin heeft Charlie Hebdo het zelf gezocht door steeds zo uitdagend te zijn.”

Eredoctoraat

Toen zijn zoon Jejoen in Syrië vastzat bij de troepen van Islamitische Staat reisde vader Dimitri hem achterna om hem terug te halen. Hij kreeg de smaak te pakken, want het afgelopen jaar keerde hij nog een aantal keer terug naar het oorlogsgebied om andermans kinderen te gaan opsporen. De trips maakten van hem een Syrië-expert, zo meent Bontinck zelf. “Weet je dat er zelfs al mensen van overheden bij mij thuis geweest zijn om te praten over de aanpak van radicalisering? Uit Denemarken en Canada, bijvoorbeeld. Zij zeggen dat ik bij hen al lang een eredoctoraat had gekregen. Maar nu moet de overheid hier er niet meer mee afkomen hoor. Die is niet meer welkom. Het buitenland is haar toch al voor.”

Wat hij er zag was lang niet altijd fraai, maar toch is zijn beeld van de streken die in handen zijn van de Islamitische Staat genuanceerder dan wat er hier over wordt gezegd en geschreven. “Ik heb de voordelen van de Islamitische Staat gezien. Er is orde, veiligheid, gratis wonen, voeding, onderwijs, niemand heeft er problemen. Onze westerse samenleving zou er heel wat van kunnen opsteken: er is solidariteit, respect en broederschap.”

‘Arabische meisjes hebben meer passie’

Verderop in het interview gaat het over iets luchtiger zaken, zoals het vrouwelijk schoon. “Sinds ik met mijn kop op tv kom, bieden Marokkaanse en Turkse meisjes zichzelf spontaan aan. Ik ben al meer dan twee jaar een gezonde vrijgezel en heb het laatste jaar opvallend veel vriendinnen gehad, maar er zat geen enkele Belgische tussen. Allemaal Arabische. Allemaal mooie meisjes. Ze zijn ook anders, sensueler. Ze hebben meer passie en ja, ze zijn beter in bed!”

Verfilming

Tot slot beweert Bontinck dat er ook een film over zijn avonturen in de pijplijn zit. “De film begint bij mijn geboorte, maar vertelt vooral het volledige verhaal over wat er met Jejoen in Syrië gebeurd is. Films van dat kaliber zie je niet veel in België. En als hij uiteindelijk in de zalen komt, ben ik binnen voor de rest van mijn leven.”

Nu in het nieuws