Selfie van miss Israël zorgt voor politiek conflict

Dat buurlanden Israël en Libanon 8 jaar na de tweede Libanonoorlog nog steeds op gespannen voet met elkaar leven, is onlangs nog maar eens duidelijk geworden door een selfie van miss Israël die genomen werd in de aanloop naar de Miss Universe-verkiezing op 25 januari.

lbo

Doron Matalon, miss Israël, had namelijk een selfie gepost op fotonetwerksite Instagram waarop ook miss Libanon Saly Greige, miss Slovenië en miss Japan te zien waren; een gewone foto met daarop vier mooie dames. Maar vooral in Libanon wordt er zwaar aan getild dat hun miss mee op de foto staat met de miss uit vijand Israël. Sommige Libanezen vinden zelfs dat Greige haar kroontje weer zou moeten afgeven omdat ze ‘samenwerkte met de vijand’.

De foto werd omwille van de commotie door Matalon snel weer van Instagram gehaald, maar het kwaad was intussen al geschied, en de foto gaat, net omwille van de heisa, de wereld rond.

‘Per ongeluk samen op foto’

Intussen probeert ook Greige de schade te beperken. Zij postte een verklaring op Facebook waarin ze zegt dat ze er alles aan gedaan heeft om Matalon te mijden. Dat ze uiteindelijk tóch op de foto staat met Matalon, is de schuld van die laatste, zegt ze. Greige wilde namelijk op de foto met miss Slovenië en miss Japan. Op het moment dat de drie aan het poseren waren, kwam miss Israël er plots bij staan en nam ze de beruchte selfie, die daarna op Instagram gepost werd. Volgens Greige was het dus helemaal niet de bedoeling dat ze samen op de foto zouden staan.

Post by Saly Greige.

Ook Matalon liet intussen een verklaring over het ‘incident’ achter op sociale media. Ze zegt daarin dat de heisa haar niet verbaast, maar dat het haar wel droevig maakt. Ze vindt het jammer dat de vijandigheid tussen de twee landen niet voor even kan opzij gezet worden tijdens ‘dé gebeurtenis van onze levens’ in de drie weken die vooraf gaan aan de Miss Universe-verkiezing eind deze maand waar meisjes van over de hele wereld elkaar ontmoeten.

Woelige geschiedenis

Israël en Libanon kennen een woelige geschiedenis. Israël heeft delen van het noordelijke buurland sinds 1982 gedurende 18 jaar bezet. Ook na die bezetting bleef de sfeer gespannen. In 2006 mondde die spanning uit in een oorlog waarbij op korte tijd 1.300 mensen om het leven kwamen.

MEER OVER Libanon