Marslander Beagle-2 gevonden

Foto: EPA

Marslander Beagle-2 gevonden

Print

De al tien jaar verloren gewaande Britse Marslander Beagle-2 is teruggevonden op de oppervlakte van de Rode Planeet. Dat meldt het Britse ruimtevaartagentschap. De sonde werd in 2003, kort na haar lancering, als (definitief) vermist beschouwd.

De Beagle-2 was een in wezen Britse dochtersonde van de succesrijke Europese Marsorbiter Mars Express die in 2003 met een Russische Sojoez-Fregat draagraket was gelanceerd. De Beagle-2 maakte zich op 19 december van dat jaar los van de moedersonde, om met Kerstmis op de Rode Planeet te landen. Een bij de uitzetting gemaakte foto was meteen het laatste contact met de lander.

Maar volgens het UK Space Agency werden nu op beelden van een hogeresolutiecamera op de Mars Reconnaissance Orbiter van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA ‘duidelijke bewijzen geïdentificeerd’ van de Beagle-2. Die staat gedeeltelijk ontplooid op het planeetoppervlak. Dat bewijst, zo luidt het, dat de Marslander op 25 december 2003 wel degelijk een succesvolle landing uitvoerde.

Nu in het nieuws