© Shutterstock

Weinig beweging is dodelijker dan overgewicht

Twintig minuten per dag wandelen kan genoeg zijn om elke jaren aan je leven toe te voegen. Een grootschalige studie aan de Cambridge University heeft aangetoond dat de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte een gebrek aan beweging is en dat zelfs de minste vorm van beweging je langer kan doen leven.

kvd

De studie, gepubliceerd in ‘The American Journal of Clinical Nutrition’, toont aan dat van de 9,2 miljoen sterftegevallen bij Europese mannen en vrouwen er 337.000 te wijten zijn aan obesitas, maar zowat het dubbel van dat cijfer, ongeveer 676.000, is te wijten aan te weinig beweging. Een gebrek aan beweging doodt dus twee keer zoveel mensen dan overgewicht.

De onderzoekers ontdekten echter ook dat de kleinste vorm van beweging het leven aanzienlijk kan verlengen. Dagelijks twintig minuutjes wandelen zou het risico op vroegtijdige sterfte met een derde verlagen. Mensen met overgewicht zouden door deze verandering van levensstijl hun risico op vroegtijdig sterven met zestien procent reduceren. De mensen met een gezond gewicht verlagen door een gematigd actief leven hun risico met dertig procent.

‘De studie geeft een eenvoudige boodschap: zelfs in beperkte mate dagelijks fysiek actief zijn kan belangrijke gezondheidsvoordelen opleveren voor mensen die fysiek inactief zijn’, zegt Ulf Ekelund, die de studie leidde. ‘Maar hoewel we ontdekten dat zelfs twintig minuten beweging al een verschil kunnen maken, zouden we toch allemaal moeten streven naar meer. Fysieke activiteit levert alleen maar voordelen op en zou een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven moeten zijn.’

‘Mensen zijn meer geholpen met kleine, maar haalbare, fysieke activiteiten, want die kunnen ze gemakkelijker uitvoeren en volhouden’, zegt Professor Nick Wareham van de Cambridge University. Volgens June Davison van de ‘British Heart Foundation’ kunnen mensen al gezondheidsvoordelen halen uit dagelijkse wandelingetjes of fietstochten, of door het nemen van de trap in plaats van de lift.

NIET TE MISSEN